Geld en Werk

EU-commissaris Kroes betreurt besluit over netneutraliteit

03 oktober 2011 12:10 Aangepast: 19 september 2017 03:00

Eurocommissaris Neelie Kroes betreurt het besluit van Nederland om aanbieders van mobiel internet te verplichten tot netneutraliteit, zegt ze maandag in een toespraak.

"We moeten handelen op basis van feiten, niet emotie; snel en zonder nadenken ingrijpen kan tegen-productief zijn. Bijvoorbeeld, van aanbieders verlangen alleen 'volledig internet' aan te bieden, kan innovatieve nieuwe diensten in de kiem smoren. Of erger zelfs, het kan hogere prijzen betekenen voor klanten met minder veeleisende behoeften hebben die bereid zijn een goedkoper, beperkter, pakket te kiezen", aldus Kroes, wijzend op de wetswijziging waarmee de Tweede Kamer deze zomer akkoord ging.

Kroes, in de Europese Commissie verantwoordelijk voor de digitale agenda, deed haar uitspraken tijdens een congres in Brussel georganiseerd door de Financial Times en telecom brancheorganisatie Etno.

Kamerleden wilden met de wet voorkomen dat aanbieders van mobile diensten klanten extra kosten in rekening konden brengen voor het gebruik van internettoepassingen als Skype en WhatsApp, die in toenemende mate gewone telefoon- en SMS-diensten vervangen in Nederland, wat tot omzetverlies bij de mobiele aanbieders leidt.

Als gevolg van de trend, moest Royal KPN nv (KPN.AE) om eerder dit jaar een omzetwaarschuwing afgeven.

Ondertussen hebben KPN, net als Vodafone plc (VOD.LN) en Deutsche Telekom ag's (DTE.XE) T-Mobile de prijzen voor mobiel internet verhoogd door het dataverkeer af te knijpen.

Dow Jones & Company, Inc.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore