Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vakantiegeld: wat doen we ermee?

Beeld © ANP

Vandaag krijgen de meeste Nederlanders behalve hun salaris ook vakantiegeld op hun rekening gestort. Het is minder dan vorige jaren, maar er blijft toch nog een aardig bedrag over. Bijvoorbeeld om de tuin op te knappen, een cadeautje van te kopen of, heel traditioneel, een vakantie te boeken.

Dat de meeste mensen minder vakantiegeld krijgen, komt door veranderingen in het belastingsysteem met heffingskortingen en de arbeidskorting. Lees hier hoe dat precies in z'n werk gaat en bereken hoeveel jij inlevert. Verschillende onderzoekers zijn gedoken op de vraag wat mensen dit jaar met hun vakantiegeld doen. We zetten de uitkomsten van de opvallendste en belangrijkste onderzoeken op een rij.

Sparen of vakantie?
Jongeren gebruiken hun vakantiegeld vaker als appeltje voor de dorst dan ouderen. Een derde van de ondervraagde jongeren (tot 30 jaar) in een onderzoek van Q & A Research zegt vakantiegeld op de spaarrekening te zetten. Van ouderen (boven 60 jaar) spaart slechts 20 procent van de ondervraagden. Bij het uitgeven van het vakantiegeld aan een vakantie liggen de verhoudingen andersom: 40 procent van de ouderen boekt een cruise, vliegreis of andere vakantie, terwijl nog geen kwart van de jongeren het daarvoor gebruikt. 

Veel banken hebben trouwens speciale acties om het vakantiegeld van hun klanten binnen te halen. ABN Amro, a.s.r. of ASN Bank beloven spaarders iets te doen voor een goed doel, voor iedere 1000 euro die op een spaarrekening wordt gezet. Zo stort ASN 50 euro op de rekening van de Bijenstichting. Mensen die zichzelf liever trakteren kunnen het beste 2.500 euro bij Zwitserleven stallen, die krijgen dan namelijk een cadeaubon van de Bijenkorf van 25 euro, schrijft weblog spaarrente.nl.

Cadeautje
Bij veel mensen is de vreugde over het vakantiegeld zó groot, dat er meteen een cadeautje van gekocht wordt, voor de kids of een geliefde. Die vreugde ijlt zelfs nog na bij het doen van de weekendboodschappen: dan gooit bijna een derde van de ondervraagden in een onderzoek van SNS Bank iets extra lekkers in de boodschappenwagen

Bittere noodzaak
Voor sommigen is vakantiegeld bittere noodzaak om rond te komen. 15 procent gebruikt het geld dat vandaag gestort wordt om openstaande rekeningen te betalen, de broodnodige autoreparatie eindelijk te laten uitvoeren of om schulden af te lossen. Volgens het onderzoek van ABN Amro geldt dit vooral voor mensen met een laag inkomen. 

Meer weten wat je allemaal met je vakantiegeld kunt doen? Lees hier een paar handige tips.

Bron: RTL Z