Panama Papers

'Belastingontwijking minder hard aangepakt'

12 april 2016 07:48 Aangepast: 31 juli 2017 20:00
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld © ANP

Naar aanleiding van de 'Panama Papers' is er heel wat rumoer over belastingontwijking, maar nu Nederland voorzitter is van de EU wordt besloten belastingontwijking door multinationals minder hard aan te pakken.

Van de voorstellen van de Europese Commissie worden de scherpe kantjes afgehaald, schrijft het Financieele Dagblad. De krant baseert zich daarbij op conceptteksten voor de Europese richtlijn ter bestrijding van belastingontwijking die het in handen heeft.

De afzwakking van de voorstellen komen Nederland goed uit. Een onderdeel is de verzachting van een clausule die bepaalt dat Europese multinationals hier belasting afdragen als voor dochterbedrijven buiten de Europese Unie een laag belastingpercentage geldt.

Deelnemingsvrijstelling
Die 'switch-overclausule' zou volgens Nederlandse belastingadviseurs het einde kunnen betekenen van de Nederlandse deelnemingsvrijstelling.

De deelnemingsvrijstelling komt er op neer dat als winst al is belast, deze niet nog een keer kan worden belast.

Winst uit gewone bedrijfsactiviteiten zou nu niet onder de bepaling vallen. Verder zijn grote ondernemingen in Europa niet belastingplichtig als het EU-land waarin zij gevestigd zijn een belastingverdrag heeft met een land waar weinig belasting hoeft te worden betaald. Dat is gunstig voor Nederland, omdat wij veel belastingverdragen hebben met andere landen.

Nederland kan als voorzitter van de Europese Unie niet te veel zijn stempel drukken op voorstellen, als voorzitter moet het zelfs neutraal zijn. Daarom was het belangrijk dat Nederland andere landen mee kreeg in de wens om de voorstellen af te zwakken.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`