Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Nederlandse studenten verkopen 'Airbnb voor fietsen' aan Amerikanen

15 maart 2016 20:39 Aangepast: 01 augustus 2017 02:30

De nog maar een jaar oude startup Cycleswap is gekocht door het veel grotere Amerikaanse Spinlister. En dat was ook voor de jonge Amsterdamse ondernemers een verrassing.

Cycleswap was krap een jaar actief in de hoofdstad als een soort Airbnb voor fietsen. Mensen die hun fiets niet gebruiken kunnen die via de site verhuren. Spinlister is een internationale speler die al in 60 landen dezelfde dienst verleent.

Skypeovername
Toen de Amerikanen contact zochten met de heren van Cycleswap via een Skypeverzoek, hadden de studenten dan ook nog geen idee wat hen te wachten stond. "Wij dachten dat ze samen een marketingactie wilden doen", vertelt mede-oprichter Joran Iedema, "toen werd er opeens een bod uitgebracht."

Iedema vertelt dat zij eigenlijk helemaal niet van plan waren om afstand te doen van Cycleswap, en dat er 'best wel lang' getwijfeld is. Uiteindelijk hebben ze toch de knoop doorgehakt.

Nederlandse afdeling
Of de overnamesom daar iets mee te maken heeft is niet bekend. "Het is heel jammer, maar daar mogen we niets over kwijt. Dat staat zo in het contract."

Een van de redenen voor de oprichters van Cycleswap om de boel te verkopen was dat ze nu mogen werken in een grote, professionele organisatie. Iedema en zijn mede-ondernemers blijven namelijk nog minstens een jaar betrokken bij hun bedrijf. "Wij worden de Nederlandse afdeling."

10 á 15 fietsen per dag
En op die Nederlandse afdeling is nog wel wat ruimte voor groei. Via Cycleswap worden nu zo’n 10 á 15 fietsen per dag verhuurd. Een gemiddelde tweewieler kost slechts 8 euro per dag. Maar de prijs verschilt enorm per fiets, legt Iedema uit. "Bakfietsen gaan bijvoorbeeld voor veel meer, zo’n 30 tot 40 euro. Het ligt aan het segment."

Daarmee is het huren van een fiets via Cycleswap of Spinlister hoe dan ook een stuk duurder dan de welbekende ov-fiets. Die kost 3,35 euro per dag, maar dan moet je ook een abonnement hebben. Dat kost je tien euro per jaar.

'Ondernemen is leuk'
Wat de ondernemers hierna gaan doen, dat weten ze nog niet. Maar dat er weer iets nieuws opgezet gaat worden is wel duidelijk.

"Wij vinden ondernemen ontzettend leuk, en willen met dit team doorgaan", vertelt Iedema vol enthousiasme, "maar er moet wel eerst een goed uitgewerkt concept zijn." Of ook de nieuwe zaak weer met de deeleconomie te maken heeft? "Wij hebben veel affiniteit met verandering en technologie, nieuwe markten. Dat hoeft niet per se de deeleconomie te zijn."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore