Money Talks

Rare situatie: huurder betaalt vaak niet wat woning waard is

23 februari 2016 20:44 Aangepast: 01 augustus 2017 08:30

Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoedbelang Nederland, is totaal niet te spreken over de talloze Nederlandse huurregels. "Onder de 700 euro huur hoef je niet te betalen wat het huis waard is", zegt hij het programma Money Talks.

"De sociale huursector is sinds de Tweede Wereldoorlog het enige product waar je niet voor hoeft te betalen wat het waard is, maar waarvoor een puntensysteem geldt, het woningwaarderingsstelsel", zegt Kamminga.

De voorzitter van Vastgoedbelang wil een eind maken aan het ingewikkelde stelsel met onder meer inkomensafhankelijke huurverhogingen. "Er moet minder wet- en regelgeving komen, het is veel te moeilijk." 

Amsterdam
In steden als Amsterdam valt van alle huurwoningen nu ruim meer dan de helft onder het sociale huurstelsel. Er is veel vraag naar woningen onder de 700 euro huur, stelt Kamminga. Het voordeel voor eigenaren is daarmee dat ze altijd huurders voor hun panden hebben, dat is bij de extreem hoge vrije sector huren niet zo, stelt Kamminga tegen RTL Z. "Leegstand klapt er bij de hoge huren geweldig. Als je één maand geen huurder hebt, kost je dat meteen 8 procent van je opbrengst."

Rijke families
Volgens Kamminga willen veel rijke families daarom best investeren in huurwoningen voor de kleinere beurs, maar gebeurt dat nu niet doordat het door talloze regelingen "zo onaantrekkelijk wordt gemaakt door de overheid. En dat is heel jammer, want dan hebben mensen met een smallere beurs weer minder gelegenheid om een huis te huren."

"Er is in Den Haag nu een hele goede kans om minder wet- en regelgeving te krijgen. Het kan veel makkelijker en het levert alleen maar winnaars op."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van