Geld en Werk

'Oud-SNS-topman doet aangifte tegen SNS'

07 november 2015 09:10 Aangepast: 07 november 2015 11:53
Beeld © ANP

Ex SNS Reaal-directeur Buck Groenhof, die zelf wordt vervolgd omdat hij van omkoping wordt verdacht, heeft aangifte gedaan tegen SNS. Hij beschuldigt de vastgoedbank onder meer van oplichting en valsheid in geschrifte.

Dat bericht NRC Handelsblad vandaag. Groenhof, die werkte voor SNS Property Finance, het vastgoedonderdeel van SNS Reaal, kreeg bij zijn vertrek eind 2012 een afkoopsom van 750.000 euro mee. SNS zou in zijn pogingen dat geld terug te vorderen tegen de rechtbank hebben gelogen.

De advocaat van Groenhof was niet direct bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van SNS Reaal Holding (SRH) zegt vandaag tegen RTL Z "geen kennis van een aangifte te hebben."

Terugclaimen
Groenhof en zijn advocaten stellen in NRC dat SNS voor de rechter meerdere keren een onderdeel uit de vaststellingsovereenkomst heeft weggelaten. Dat is een overeenkomst waarin werkgever en werknemer afspraken vastleggen over het vertrek van een werknemer.

In het onderdeel dat zou zijn weggelaten wordt geregeld dat de vertrekpremie in geval van fraude niet kan worden teruggeclaimd als de fraude niet binnen een half jaar wordt aangekaart bij de rechter. Dat is niet gebeurd, oordeelde de rechter in 2014, en daardoor kon SNS het geld niet terugvorderen.

SNS claimde in een recente, nieuwe zaak, de fraude wel op tijd te hebben aangekaart. Volgens Groenhof's advocaten klopt er niets van die claim, en dus gaat Groenhof in de tegenaanval en deed hij aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting, bericht de krant.

Puinruimer
Groenhof werd ooit aangetrokken door SNS als puinruimer om de vastgoedtak op te schonen.

Hij is sinds 2013 verwikkeld in een strafzaak omdat hij wordt verdacht samen met andere managers fikse vergoedingen te hebben opgestreken waar de bank niets van wist. In totaal zou Groenhof ruim een miljoen hebben binnengeharkt, weet NRC.

Eerder deze week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat tien verdachten van de omvangrijke fraudezaak bij SNS Property Finance voor de rechter moeten verschijnen. Onder hen is Groenhof. De verdachten zouden volgens het OM tussen 2010 en 2012 steekpenningen hebben aangenomen van andere verdachten die ze (behoud van) een aanstelling hadden aangeboden bij SNS Property Finance.  

Groenhof wordt verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband.

Er loopt ook nog een civiele procedure van SNS tegen Groenhof. Die draait om de schade die hij bij de bank zou hebben veroorzaakt. SNS heeft voor 10 miljoen beslag laten leggen op bezittingen van de oud-topman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore