Geld en Werk

Wehkamp gaat dezelfde dag nog bezorgen

23 september 2015 19:45 Aangepast: 24 september 2015 07:19
Beeld © ANP

Vandaag is het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp geopend in Zwolle. Bestellingen kunnen volautomatisch binnen een half uur worden afgehandeld, waardoor het bedrijf vanaf het najaar dezelfde dag nog pakketjes kan gaan bezorgen.

Het is - volgens het webbedrijf zelf - het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor e-commerce in de wereld. De bouw duurde twee jaar en kostte 100 miljoen euro. Grootste vernieuwing: dozen vouwen, artikelen uit de schappen halen en inpakken gaat bijna helemaal geautomatiseerd. Een kleine 500 robots kunnen 12.350 items per uur verwerken. Dat gebeurt zo snel dat een bestelling van een klant in een halfuur de deur uit kan. 

Thumbnail

Dat kondigt het webbedrijf dan ook aan dit jaar: dit najaar gaat het bestelde producten nog op dezelfde dag aan huis afleveren. Als dit standaard wordt, is het de eerste webwinkel in Nederland die same day delivery voor alle bestellingen aanbiedt. Coolblue geeft ook de optie om dezelfde dag nog te verzenden, maar dat is niet standaard en je betaalt er 9,95 euro extra voor. Bol.com biedt ook aan om dezelfde dag nog te bezorgen, maar doet dat dan wel bij (bepaalde) AH-filialen.

Grootste zonnepanelenveld van Nederland
Wehkamp verwerkt 7 miljoen bestellingen per jaar in het distributiecentrum in Zwolle, en heeft opslagruimte voor 4 miljoen artikelen. Voorheen gebeurde dat in Dedemsvaart, maar daar groeide het bedrijf uit. Alle 200 medewerkers zijn nu verhuisd naar Zwolle. 

Op het dak ligt het grootste zonnepanelenveld van Nederland. Dat voorziet het bedrijf voor 40 procent van de energie. Ook wordt er gebruikgemaakt van warmte-koudeopslag.

Thumbnail

Wehkamp hoopt sneller te kunnen groeien met het nieuwe distributiecentrum. "We willen onze positie in online winkelen verder versterken", zegt ceo Gert van de Weerdhof. "De verwachting is dat over 10 jaar de Nederlandse consument 50 procent van zijn aankopen online doet en het nieuwe distributiecentrum geeft ons de mogelijkheden om met die trend mee te groeien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore