Geld en Werk

Bijna half miljoen voor twee vertrekpremies corporatie Portaal

05 juni 2017 15:39 Aangepast: 27 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

Woningcorporatie Portaal, een van de grotere corporaties van Nederland, is ruim 440.000 euro kwijt aan twee ontslagvergoedingen.

Portaal beheert ruim 50.000 sociale huurwoningen in Midden-Nederland. Uit het onlangs gepresenteerde jaarverslag blijkt dat de corporatie vorig jaar een ontslagpremie van bijna 145.000 euro heeft betaald aan ex-directeur Bianca van den Oever.

Van den Oever werkte sinds 2003 bij Portaal. De laatste jaren begeleidde zij een reorganisatie, waarbij een directielaag werd weggesneden. Daarna stapte zij over naar het adviesbureau, dat de reorganisatie had begeleid.

Een 'projectleider onderhoud' ontving een afkoopsom van ruim 295.000 euro.

Reorganisatie

Volgens woordvoerster Annemarie Wienese van Portaal zijn de ontslagvergoedingen het gevolg van de reorganisatie, en in overeenstemming met het sociaal plan.

Zij verwacht niet dat Portaal in de nabije toekomst nog meer van dergelijke ontslagpremies moet betalen. "De reorganisatie die gepaard ging met dergelijke bedragen is wel zo’n beetje klaar."

Kamervragen

Vorige week meldde RTL Z dat ook corporaties Ymere en De Alliantie veel geld kwijt waren aan een handvol afkoopsommen. Zes ex-werknemers verdeelden vorig jaar in totaal meer dan één miljoen euro. Naar aanleiding daarvan stelde Kamerlid Sandra Beckerman (SP) Kamervragen aan de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Het Kamerlid wil onder meer weten of de minister de hoge vertrekpremies bij Ymere gerechtvaardigd vindt "aangezien er in 2016 door Ymere minder sociale huurwoningen zijn gebouwd, het onderhoudsbudget nagenoeg gelijk is gebleven en de gemiddelde maandelijkse huurprijs met 10 euro is gestegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore