Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Hoogopgeleide vrouwen balen van ouderwetse partners

09 juni 2017 13:53 Aangepast: 09 juni 2017 19:22
Beeld © Getty images

120.000 hoogopgeleide vrouwen in Nederland zijn ontevreden met hun partnerkeuze. Achteraf gezien hadden ze liever iemand gekozen die hun carriere meer had aangemoedigd of meer zorgtaken op zich had genomen.

Coachingbureau SheConsult ondervroeg 600 hoogopgeleide vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud over werk, privé en de combinatie daarvan. In dat onderzoek zei 15 procent van de vrouwen spijt te hebben van een vroegere partnerkeuze. Doorberekend zou het gaan over 120.000 vrouwen. 

"Ik had ooit een partner die vond dat zíjn baan het belangrijkste was, ook al waren we beide afgestudeerd aan de TU Delft", vertelt een van de geïnterviewden. "Ik zag dat anders, maar het impliceerde wel dat ik voor het huishouden zorgde en eventueel later ook voor de kinderen. Daarnaast leidde zijn baan de keuze voor onze woonplaats." 

De relatie ging uit, maar de geïnterviewde stelt dat als ze eerder had ingezien wat de gevolgen waren, ze wellicht een andere keuze gemaakt zou hebben.

Spijt, spijt, spijt

De partnerkeuze is niet het enige waar hoogopgeleide vrouwen ontevreden over zijn. 39 procent van de ondervraagden geeft aan spijt te hebben van de keuzes die ze hebben gemaakt op werkgebied, zoals de keuze om een bepaalde uitdaging niet aan te gaan of parttime te gaan werken.

"Ik ben bezweken voor het Nederlandse zorgmodel waar altijd verwacht wordt dat moeders minder gaan werken", vat een vrouw het samen. "Achteraf ben ik te lang 4 dagen blijven werken terwijl ik al veel eerder weer 5 dagen had willen werken." 

Vlak na het afstuderen geeft 65 procent van de vrouwen nog aan ambitieus tot zeer ambitieus op werkgebied te zijn. Maar dat percentage loopt snel terug bij dertigers, die zich geconfronteerd zien met kinderwens, een carrière die minder vordert dan ze dachten of andere tegenslagen. 

Niet voorbereid

Vreneli Stadelmaier, die het onderzoek leidde, ziet een duidelijke oorzaak voor de spijt die vrouwen hebben. "Vrouwen zijn niet goed voorbereid op wat komen gaat", stelt ze. "Ze doen het goed tijdens hun opleiding en denken dat ze er met hard werken wel zullen komen." Tot ze de werkvloer betreden, volgens Stadelmaier van oudsher een omgeving van mannen, met mannelijke spelregels.

"Alsof je opgesteld staat in een voetbalwedstrijd, maar niet weet dat je de bal niet mag vangen." En als je de regels van het spel niet kent, stelt Stadelmaier, dan ben je snel af. "Je kunt niet effectief genoeg zijn, je wordt gepasseerd, je voelt je niet gewaardeerd en na een paar jaar denk je, waar doe ik het eigenlijk voor?"

Spelregels

In haar boek 'Yes She's Smart - een slimme meid is op haar toekomst voorbereid' geeft Stadelmaier vrouwen daarom een aantal tips om ze te behoeden voor de verkeerde keuzes.

Ze benoemt 10 spelregels die op de werkvloer gelden en die elke vrouw zou moeten kennen en legt uit hoe je je op de werkvloer strategischer kan gedragen. En, niet onbelangrijk, ze bestrijdt dat je als vrouw zou moeten kiezen tussen carrière en kinderen. 

'Hallo, jullie komen in een andere wereld!'

"Ik zie vrouwen vaak voorsorteren op het idee dat je niet tegelijkertijd een topcarrière en kinderen kan hebben." Zo kiezen vrouwen op medische opleidingen vaker voor 'zachtere' specialisaties als huisarts of dermatologie, omdat ze al jong het idee hebben dat hardere specialisaties als chirurgie uiteindelijk niet te combineren zijn met kinderen. "Ik wil laten zien dat dat niet waar is", zegt Stadelmaier.

Het liefst zou ze zien dat vrouwen al tijdens de opleiding wordt ingeprent dat ze na hun afstuderen terecht komen in een andere wereld. "Je bent top, je bent inhoudelijk geweldig. Hou dat vast, en nu moet je je erop voorbereiden dat je in een andere wereld terechtkomt."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van