Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Henk Westbroek veilt zijn Kurt Cobain-gitaar

03 september 2015 10:50 Aangepast: 12 november 2015 11:58
Henk Westbroek met zijn verzameling. Beeld © RTL Z

Zanger en café-uitbater Henk Westbroek verkoopt momenteel via internet een groot deel van zijn verzameling popkunst. 150 memorabilia, variërend van gesigneerde cd’s, gouden platen, posters tot gesigneerde gitaren, worden geveild via veilingsite CataWiki.

Westbroek veilt een groot deel van de unieke spullen uit zijn beroemde Utrechtse café Stairway to Heaven. Het gaat om origineel bezit van John Lennon, Jim Morrison, The Beatles, Bon Jovi en Metallica, eigenlijk van alle beroemde artiesten van de afgelopen tientallen jaren.

Opbrengst richting 100.000 euro
Westbroek moet er vanaf, omdat hij thuis ruimte te kort komt voor de complete verzameling, maar hij doet het ook voor het geld: "Als ik het niet voor het geld zou doen, dan had ik het wel gratis weggegeven." 

De veiling loopt tot aanstaande zaterdag 20:00 uur. Naar verwachting levert alles bij elkaar 100.000 euro op. Het 'pronkstuk', aldus Westbroek tegenover RTL Z, een originele en gesigneerde linkshandige gitaar van Kurt Cobain van Nirvana, staat nu op 9000 euro, maar zal naar verwachting nog wel oplopen in prijs. Westbroek heeft er ooit 16.000 dollar voor betaald. Vlak na de dood van Cobain reisde hij af naar Amerika om de gitaar te kopen. "Ik wilde toen als fan echt iets hebben van Cobain."

Grote collectie
Westbroek heeft jarenlang veel geld verdiend met de Nederlandstalige popgroep Het Goede Doel, zijn Utrechtse café, maar bijvoorbeeld ook met het schrijven van de hitsingle 'Een eigen huis' voor René Froger. In die jaren heeft hij zijn uitgebreide collectie opgebouwd. 

Volgens Westbroek is zijn verzameling niet direct een fantastische belegging. Hij heeft voor de 150 spullen die nu worden geveild ongeveer 100.000 euro betaald. In zijn huis heeft hij naast een grote muziekcollectie ook nog een collectie erotische schilderijen en tekeningen uit de 19de eeuw. De Kamasutra hangt in z'n slaapkamer. Die wil hij in de toekomst ook gaan verkopen.

Eén koper nodig
Volgens beleggingsdeskundige André Brouwers doen unieke dingen het vaak goed. "Zeker als een artiest overleden is, dan wordt het product zeldzamer. Voor zeldzame producten, of het nou een zeldzame fles whisky is of een zeldzame gitaar, is er altijd wel een markt. De markt is meestal niet heel groot, maar je hebt aan één fan, één koper, genoeg die een hoog bedrag wil neerleggen. Zodra iets schaars is, krijgt het meer waarde."

Bij de veiling wordt het overigens pas echt spannend vlak voor de deadline van zaterdag 20:00 uur. De echte verzamelaars, die de spullen ook echt willen hebben, bieden meestal pas vlak voor tijd. 

Meer zien? Money Talks, het nieuwe personal finance programma van RTLZ, zendt dinsdagavond om 22:30 uur een interview met Westbroek uit over de veiling. Ook maken we daar bekend wat de veiling in totaal heeft opgebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van