Geld en Werk

Fokker krijgt nieuwe JSF-opdracht

19 november 2015 13:44 Aangepast: 19 november 2015 15:34
Een F-35-gevechtsvliegtuig. Beeld © ANP

De bouw van de Joint Strike Fighter levert Fokker Technologies een nieuwe klus op. Het bedrijf levert de deuren voor het gevechtstoestel, waar Nederland er 37 van heeft besteld, die tijdens de vlucht geopend kunnen worden om bijvoorbeeld bij te tanken.

Met de opdracht van het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman, dat belast is met de productie van onder meer de romp van de straaljager, is een bedrag van zo'n 100 miljoen euro gemoeid. De onderdelen worden gemaakt in de Fokkerfabriek in Hoogeveen, waar zo'n zeshonderd mensen werken aan het JSF-programma.

Het gaat volgens een woordvoerster om een complexe klus. De deuren moeten zeer licht zijn maar toch grote krachten kunnen weerstaan. Bovendien moeten ze zo worden gemaakt dat het vliegtuig altijd onzichtbaar blijft op de radar.

Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de JSF. Het bedrijf levert al onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen. Orders gelden overigens voor een beperkt aantal toestellen, niet voor het gehele programma.

Van de JSF zullen naar verwachting enkele duizenden exemplaren worden gebouwd. Nederland heeft er 37 besteld. De toestellen moeten vanaf 2019 de huidige F-16's van de luchtmacht gaan vervangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore