Onderwijs

Juffen en meesters boos over 'oneerlijk' salaris: 'Nu wordt ons de strot dichtgeknepen'

11 juni 2017 08:20 Aangepast: 12 juni 2017 11:15
Juf Marjan de Waal. Beeld © Eigen foto

Allebei een hbo-opleiding en een zware baan. Maar de leraar die voor de klas staat in groep 3 krijgt veel minder salaris dan de tweedegraads docent Engels op de middelbare school. Het moet afgelopen zijn met dat onterechte verschil, vinden duizenden juffen en meesters in ons land.

"Wij moeten alle vakken doen, alles registreren, de ontwikkeling van leerlingen bijhouden en van alle markten thuis zijn", vertelt Marjan de Waal (47), juf van groep 6. "Op het voortgezet geef je één of twee vakken. Nu weet ik natuurlijk niet precies hoe dat gaat, maar is het dan eerlijk dat zo'n docent 20 procent meer verdient dan ik?" 

Thumbnail

Op veel basisscholen in het land is de actieleus #ikverdienmeer te lezen. (Foto: AOb/Facebook)

Zonder diploma voor de klas

Marjan vindt het net als duizenden ander juffen en meesters hoog tijd dat het loon van de basisschoolleraar wordt opgeschroefd. "Dan gaan meer studenten naar de pabo en krijgen we weer wat lucht. Nu wordt ons de strot dichtgeknepen. Er staan nu al studenten onbevoegd voor de klas. Die zijn na vijf jaar opgebrand en ondertussen worden de tekorten alleen maar groter. Ik zie het gebeuren dat de klassen ontzettend groot worden en de leraren het niet meer kunnen behappen."

Koos Marinus (35) moet zich voor de klas in drie stukken verdelen. Zijn werk in groep 7 is veel zwaarder geworden doordat hij nu met kinderen van allerlei niveaus te maken heeft. Daarom komt hij nu in actie (zie video).

"We hebben door de invoering van het passend onderwijs steeds meer kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Ik heb drie leerlingen die niet kunnen meekomen en eigenlijk op het niveau van groep 4 of 5 werken. Ook heb ik twee kinderen met behoorlijke gedragsproblemen. Dat geeft extra zorgen in de klas."

Dan zijn er nog de andere kinderen. Ook zij hebben natuurlijk ook allemaal een verschillend niveau, van vmbo tot gymnasium.

Dag en avond aan het werk

Koos merkt dat bijna al zijn collega's veel vrije tijd in hun werk stoppen. "Laatst hadden we op school een vergadering  van de medezeggenschapsraad. Die was om zes uur klaar. Toen we door de gangen liepen, zagen we overal nog collega's in hun lokalen zitten. Lessen aan het voorbereiden, nakijkwerk doen of werk voor commissies of werkgroepen doen. Ik weet dat zij 's avonds ook nog bezig zijn want als ik thuis een mailtje stuur, krijg ik meestal binnen 10 minuten een reactie." 

Wiskundedocent Leen Kruithof (65) geeft les op het vmbo. Zijn schoondochter is juf op een basisschool. Haar verhalen zijn bijna één op één hetzelfde, merkt hij. "Ik kan me goed voorstellen dat de werkdruk daar ook heel hoog is. Al is wiskunde wat anders dan het basisonderwijs, zij is net als ik in vrije tijd bezig met het voorbereiden van lessen en het contact houden met ouders en leerlingen. Rapporten invullen, spijbelgedrag bijhouden, bellen met ouders als er zorgen zijn, daar krijg ik te weinig uren voor."

Kruithof snapt dat de basisschoolleraren in opstand komen als het verschil in salaris zo groot is. "Mijn luxe is dat mijn salaris voor mij niet uitmaakt. Maar voor hetzelfde werk anders beloond worden? Dat klopt niet." 

2346 euro bruto

Duizenden leraren van het basisonderwijs gaan op 27 juni een uur staken. Het is vijf voor twaalf, zeggen ze. De actiegroep PO in Actie ziet een staking als de enige overgebleven mogelijkheid in de strijd voor meer salaris en minder werkdruk.

Wat is het probleem?

De leraren willen dat er eindelijk eens goed geïnvesteerd wordt in het basisonderwijs. Voor henzelf én voor de kinderen. Door de te hoge werkdruk en een oneerlijk salaris vallen veel leraren uit en kiezen te weinig studenten voor een opleiding tot meester of juf. De leraren merken al dat er een lerarentekort is en vrezen dat de problemen (en de klassen) nog groter worden als nu niets gedaan wordt.

Wat verdienen basisschoolleraren?

Bijna driekwart van hen zit in de laagste salarisschaal, het andere een kwart een schaal hoger. Het startsalaris van een basisschooldocent is 2346 euro bruto per maand en kan uiteindelijk oplopen tot maximaal 3686 euro bruto.

Gemiddeld gezien verdient een basisschooldocent 20 procent minder dan iemand die lesgeeft op het voortgezet onderwijs, blijkt uit onderzoek

Waarom is het salarisverschil met het voortgezet onderwijs oneerlijk?

"We hebben dezelfde opleiding gedaan, leveren een vergelijkbare bijdrage aan de maatschappij, maken meer uren dan het voortgezet onderwijs en hebben het hoogste percentage burn-outs. Daar komt bij dat het lerarentekort in het primair onderwijs het grootst is. Ik zie dus geen enkele reden meer om het inkomensverschil in stand te houden", zegt leraar Thijs Roovers, een van de initiatiefnemers van PO in Actie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van