Fastned heeft opnieuw geld nodig. Het Nederlandse bedrijf wil naar eigen zeggen een heel serieuze Europese partij worden op het gebied van snellaadstations voor elektrische auto’s, maar worstelt nog met de financiering tot de markt groot genoeg is om winstgevend te zijn.
Inmiddels heeft het bedrijf 50 snellaadstations langs de snelweg. Het bedrijf overweegt een nieuwe uitgifte van certificaten voor de eerste helft van 2016 en leent daarnaast geld van investeerders en mede-eigenaar Bart Lubbers.
De uitgifte van de nieuwe certificaten is opmerkelijk. Tijdens de beursgang naar de NPEX, de beurs voor MKB-bedrijven in 2014 gaf het daarbij 4 miljoen certificaten voor aandelen uit, die voor 10 euro per stuk verkocht worden. De verkoop bleek flink tegen te vallen, schreef RTL Nieuws in mei.
'Niet te vroeg begonnen'
Het bedrijf gebruikt de nieuwe financiering onder andere om de laadpalen verder uit te kunnen rollen. Oprichter en CEO Michiel Langezaal vergelijkt Fastned met nieuwkomers als Facebook, Paypal en Tesla, die in de eerste jaren ook nog geen winst maakten, maar vooral heel veel uitbreidden. "Kijk naar het laatste bedrijf een paar jaar geleden. Tesla had heel veel moeite om geld op te halen. Op een geven moment verschuift het sentiment en gaan mensen de waarde zien. Het omslagpunt was toen zij heel veel auto’s verkochten."
Op dit moment is de markt nog relatief klein, maar Fastned is niet te vroeg begonnen met het uitrollen van de laadpalen, zegt Langezaal. "Er zijn geen elektrische auto’s als je geen laadstations hebt. Aan de ene kant is het een kip of ei-verhaal, aan de andere kant weten we dat we een bepaalde periode nodig hebben om dit te realiseren."
Eén miljoen elektrische auto’s
Langezaal vermoedt dat de eerste stations in 2017 winstgevend zullen zijn. Dit geld wordt gestoken in uitbreiding van nieuwe stations in Nederland en Europa. "Dat betekent dat je hoge kosten maakt om door te investeren. Op bedrijfsniveau zullen we waarschijnlijk veel langer niet winstgevend zijn. Dat is geen punt, zolang je veel waarde creëert voor aandeelhouders."
De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2025 één miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben. Op dit moment is de huidige brandstoffenmarkt zo’n 20 tot 25 miljard euro per jaar waard, in Europa is dat 500 miljard euro. "Van die markt gaat één achtste elektrisch worden", vertelt Langezaal.
Nieuw station duurt drie tot vier jaar
"Het voordeel is dat we hele goede locaties kunnen verkrijgen. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s toe en dan zijn wij er al." Het duurt zo’n drie tot vier jaar om een station te bouwen, legt hij uit.
Om de periode te overbruggen tot er een serieuze laadmarkt is ontstaan, leent Lubbers komende drie jaar een werkkapitaal van 5 miljoen euro. "Heel veel partijen verschaffen een lening op onderpanden, maar dit is een rekeningcourant."
'Voortschrijdend inzicht'
Daarnaast heeft financieringsmaatschappij Breesaap haar lening uitgebreid naar 10 miljoen euro. Zowel Breesaap als Stichting Flowfund hebben vervolgens de looptijd op hun leningen en de rechten op conversie verlengd met twee jaar tot 31 december 2018. De tot op heden opgerolde rente op deze leningen zijn geconverteerd in certificaten. "Dat zijn reguliere dingen in het financieren in een jong bedrijf. We kijken hoe het zich ontwikkelt en gezien de positieve signalen is dit een logische stap."
Het gebruik van de laadstations nam afgelopen maanden volgens eigen zeggen met ruim 10 procent toe, zowel in aantal klanten, afzet en omzet. Of de nieuwe uitgifte van certificaten beter gaat, moet nog bezien worden. Het is een geval van voortschrijdend inzicht, zegt hij. "Fastned denkt dat met de vele aankondigingen van tweede generatie elektrische auto’s en de groeicijfers die zij laat zien, een nieuwe uitgifte een grotere groep nieuwe investeerders zal aantrekken. Het is een geval van voortschrijdend inzicht, als bij Tesla."