Geld en Werk

Google sluisde miljarden door Nederland vanwege belastingroute

18 februari 2016 17:04 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Beeld © Google Nederland

Terwijl belastingontwijking door multinationals wereldwijd onder vuur ligt, profiteert Google nog volop van een omstreden belastingconstructie. Het bedrijf sluisde in 2014 miljarden euro's via Nederland naar belastingparadijs Bermuda.

In totaal stortte het bedrijf 10,7 miljard euro op de rekening van een Nederlands dochterbedrijf op de Amsterdamse Zuidas: Google Netherlands Holdings, blijkt uit het jaarverslag dat gedeponeerd is bij de Kamer van Koophandel.

Het bedrag, dat gemarkeerd is als royalties (vergoedingen voor gebruikte rechten), was afkomstig van onder andere een Ierse vennootschap. Na aftrek van de kosten die het Nederlandse bedrijf gemaakt heeft, werd het geld doorgesluisd naar de rekening van het Ierse moederbedrijf. Vervolgens werd het bedrag overgemaakt naar een ander dochterbedrijf van Google in Bermuda. Op deze manier wordt de winst van lokale Google-afdelingen beperkt, wat dus belastingvoordeel oplevert. 

Er bleef een klein bedrag achter in Nederland, zo'n 11 miljoen euro. Daarover is 2,8 miljoen vennootschapsbelasting betaald. 

Routes liggen onder vuur
Alhoewel deze belastingroutes legaal zijn, is er veel kritiek op. Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 70 miljard euro aan belasting door de werkwijze. Daarom wil Eurocommissaris Pierre Moscovici de touwtjes flink aantrekken en een aantal wetten invoeren.

Ook de OESO wil deze brievenbusfirma's harder aanpakken. Eén dapper dorpje vond al die berichten in de media juist erg inspirerend en besloot van dezelfde routes gebruik te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore