Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Nederlandse Monique in grote onzekerheid door Brexit

31 december 2016 07:00 Aangepast: 29 juli 2017 08:30
Beeld © Monique Hawkins

De Nederlandse Monique Hawkins woont al 24 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit wilde ze voor de zekerheid de Britse nationaliteit aanvragen, maar ze kreeg - tot haar grote schrik - te horen dat ze het land waarschijnlijk moet verlaten. Nu is ze het symbool geworden van de nieuwe Britse bureaucratie.

De Nederlandse besloot na de uitslag van het referendum de officiële Britse nationaliteit aan te vragen. "Het belangrijkste vind ik dat ik na een vakantie bij de douane niet in een andere rij moet staan dan mijn gezin."

Omdat Hawkins haar paspoort niet voor een aantal maanden kon afgeven - haar vader was net overleden en zij moest een aantal keer op en neer reizen naar Nederland - werd haar aanvraag afgewezen. "Dat was al een schok, maar het ergste was het zinnetje dan ik mij moest voorbereiden op een vertrek uit het VK", zegt ze.

'Britten zijn er niet klaar voor'

Hawkins wil aandacht vragen voor de problemen waar andere expats ook tegenaan kunnen lopen. En dat kan in de toekomst nog veel problemen opleveren voor de paar miljoen Europeanen die nu in het Verenigd Koninkrijk wonen.

Na het Brexit-referendum heeft al een deel een aanvraag voor de Britse nationaliteit ingediend, maar dat zullen er na het indienen van het beruchte artikel 50, alleen nog maar meer worden, zegt Anne Saenen, correspondent in Groot-Brittannië. "Zijn ze daar wel klaar voor? Ik gok van niet."

Monique maakte bezwaar via de klachtenprocedure, maar die klacht werd afgewezen omdat hij niet voldeed aan alle voorwaarden voor een klacht. Ook een aanklacht van haar lokale MP (member of parliament) haalde niets uit.

En toen liep het probleem eigenlijk echt pas uit de hand

Om het probleem onder de aandacht te brengen, stapte ze naar de media. Nadat talloze media in Italië, Duitsland en Nederland het artikel overnemen, staat haar wereld op zijn kop. Er worden zelfs Kamervragen gesteld over haar situatie.

"Ik ben me echt kapot geschrokken. Ik ben vandaag al twee keer op de radio geweest en gisteren ben ik gevolgd voor de BBC. Het ergste was toen er Britse media ongevraagd in mijn tuin lagen", vertelt ze. 

Overheid: 'Britse verantwoordelijkheid'

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeit zich nog niet actief met de 100.000 Nederlanders die mogelijk in eenzelfde situatie verkeren. "Het is begrijpelijk dat Nederlanders en andere EU-burgers die in het VK wonen, zich zorgen maken over de gevolgen van een Brexit en wat dat betekent voor hun verblijfsrecht in het VK. Maar de primaire verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de Britse overheid", zegt een woordvoerder.

Volgens een woordvoerder zullen afspraken over deze problematiek pas hoog op de agenda komen te staan als eenmaal de onderhandelingen worden geopend voor uittreding.

Monique heeft inmiddels half december een nieuwe aanvraag ingediend. "Ik heb voor 100 pond een Nederlandse ID aangevraagd, zodat ik mijn paspoort af kan staan. Een reactie kan tot 6 maanden duren dus voorlopig zit ik weer in spanning. En ik hoop maar dat al deze aandacht mijn zaak niet vertroebelt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore