Geld en Werk

Onderzoek naar 'omkoping' door Shell voor Nigeriaans olieveld

30 maart 2016 16:17 Aangepast: 31 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

Shell wordt verdacht van omkoping rond de aankoop van een olieveld in Nigeria. Fiscale opsporingsdienst FIOD heeft het hoofdkantoor van Shell bezocht.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Functioneel Parket aan RTLZ. Het onderzoek draait om olieveld 245, in Nigeria. Magazine OneWorld schreef eerder uitgebreid over de zaak.

Sinds de ontdekking van het veld op zee, in 1998, zou er om gevochten zijn, schrijft OneWorld. Onder meer vanwege een politiek instabiele situatie, werd de licentie om olie te winnen steeds toegekend en weer teruggetrokken. Ook Shell bemachtigt deze even en investeert 'miljoenen', maar daarna gaat de licentie weer naar Malabu Oil and Gas, waarvan oud-olieminister Etete mede-eigenaar is.

Constructie
Uiteindelijk krijgt Shell, samen met het Italiaanse ENI, de licentie voor olieveld 245. Volgens Shell ging dat helemaal volgens de regels, door een betaling aan de overheid, maar bij die constructie worden vraagtekens gezet. Een deel van het geld zou namelijk, via een ingewikkelde constructie, ook bij ex-olieminister Etete terecht zijn gekomen. Met medeweten van Shell, aldus OneWorld. En dat is tegen de regels van de code of conduct van het oliebedrijf.

Shell bevestigt het bezoek van de FIOD en dat het gaat om het olieveld, 'het onderwerp van een serie langlopende geschillen met de Nigeriaanse overheid'. Shell zegt volledig mee te werken aan het onderzoek en integriteit hoog in het vaandel te hebben. Als werknemers zich niet de aan de integriteitsprincipes houden 'zullen er consequenties volgen, inclusief ontslag.'

Volgens Shell zijn er geen betalingen gedaan aan Malabu Oil and Gas, alleen aan de Nigeriaanse overheid. Vragen over afspraken tussen die laatste twee horen ook bij hen thuis, aldus het oliebedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore