
Een voorstel van de Europese Commissie om multinationals te dwingen per land te laten zien hoeveel belasting er wordt betaald en hoeveel winst er wordt gemaakt, stuit op stevig verzet van sommige ministers van Financiën.
Als het voorstel van de Commissie wordt goedgekeurd zouden bedrijven die actief zijn in verschillende EU-landen met een jaaromzet van meer dan 750 miljoen euro, verplicht worden details over hun belastingzaken per land openbaar te maken.
In het wetsvoorstel nam de Commissie op het laatste moment ook nog een clausule op die bedrijven zou verplichten ook openbaar te maken wanneer er geld naar belastingparadijzen wordt gesluisd. Die clausule werd toegevoegd na de publicatie van de Panama Papers, waarin werd onthuld dat veel bedrijven graag hun geld stallen in een land met een gunstig belastingklimaat om zo belastingen te ontwijken.
Geen publieke schandpaal
Die maatregel is een aantal ministers, onder wie de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, in het verkeerde keelgat geschoten.
Volgens hem is het genoeg dat de relevante belastingautoriteiten de juiste informatie krijgen. "Soms is er een tegenstrijdigheid tussen transparantie en efficiëntie", zei hij volgens de Financial Times gisteren tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Amsterdam.
Belastingbetalers zover krijgen dat ze vertellen waar ze hun geld hebben gestald, werkt beter als ze 'niet bang hoeven te zijn publiekelijk aan de schandpaal te worden genageld', zei Schaüble.
Niet laten leiden 'door hysterie'
Hij is niet de enige die volledige transparantie niet ziet zitten. De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling zei dat er niet moet worden doorgeschoten in regelgeving 'door hysterie'.
Ook volgens hem zou de controle moeten blijven liggen bij de autoriteiten, en dat zouden veel landen met hem eens zijn. De Finse minister van Financiën Edward Scicluna sloot zich daarbij aan.
'Slecht voor concurrentie'
Een aantal multinationals, zoals McDonald's en Ikea, hebben gewaarschuwd dat het publiceren van gedetailleerde belastingrapporten en winstcijfers nadelig kan zijn voor hun concurrentiepositie.
Dat weerhoudt sommige ministers overigens niet om het plan van de Commissie te steunen.
Dijsselbloem: verschillende meningen
Onze eigen minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem die de vergadering van ministers voorzat, wees erop dat er zoals zo vaak bij het begin van onderhandelingen er verschillende meningen zijn. Maar hij vindt het in ieder geval een goed idee dat iedereen kan zien waar de grote bedrijven hun belastingen betalen. "Wat mij betreft maken we het openbaar, maar we moeten het nog bespreken", zei Dijsselbloem.
Formele onderhandelingen tussen de ministers over het wetsvoorstel beginnen volgende maand. Ook het Europarlement zal het voorstel nog moeten goedkeuren.