Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Minder zitten? Deze bedrijven snappen hoe je dat aanpakt

Beeld © screenshot YouTube

De tafeltennistafel en het dartbord kennen we wel van kantoor. Maar je kunt veel méér doen om minder stil te zitten tijdens je werk. Zes tips van Nederlandse bedrijven.

Zitten doen we in Nederland veel te veel, zeker in een kantoorbaan, en dat is om verschillende redenen niet gezond. Maar omdat de meesten van ons hun kantoorbaan niet zomaar willen of kúnnen opzeggen, kun je beter kijken naar wat er wél kan. Op onze oproep om voorbeelden in te sturen, kwamen veel reacties. Hier een greep uit de praktijkvoorbeelden:

Draag een smartwatch

Een smartwatch of fitnesstracker kan je beweging én stilzitten meten, en alarm laten afgaan als het tijd is om weer even te bewegen of staan. Bij medisch technologiebedrijf Lode Holding in Groningen kregen alle medewerkers dan ook een fitbit, die fanatiek in gebruik werd genomen, vertelt managing director Ton Rademaker.

"Heel veel collega's hebben 'm elke dag om. Het maakt je bewust van je beweegpatroon en hoe vaak je even moet gaan staan."

Hou een 'board meeting'

Bij het Utrechtse innovatiebureau Springlab houden ze wel van wat beweging. "Meetings met meerdere mensen worden standaard staand gedaan, 1-op-1-gesprekken lopend buiten", vertelt oprichter Jan-Paul de Beer. Voor wie durft is er de 'board meeting', op longboards.

Doe de prullenbak onder je bureau weg

Simpel maar effectief: geen prullenbak meer binnen handbereik onder je bureau, maar altijd even moeten opstaan en lopen om iets weg te gooien. Dat doen ze onder andere bij branchevereniging Adfiz.

Begin de dag met een dansje

Bij flexibele werkplekverhuurder Tribes wordt de dag gestart met een rituele 'tribe dance'. Zo start de vestiging in Den Haag met een haka, de traditionele dans van de maori's.

Schaf nieuw meubilair aan

Er zijn allerlei alternatieven voor de gewone bureau-met-bureaustoel. Grootste favoriet is het zit-sta-bureau, maar er is bijvoorbeeld ook een leunkruk, balance board en deskbike om fietsend aan je bureau zitten, zoals bij videobedrijf FJ Creative Digital Production. Misschien niet helemaal gezond, maar wél stimulerend: wie het meest fietst, krijgt er chocolaatjes, laat oprichter Fabian Fraikin weten.

Thumbnail

Creatief? Knutsel een hamsterwiel

En als je het echt bont wilt maken, kun je altijd nog dit hamsterwiel van ontwerpers RobbGodshaw en Will Doenlen overwegen. Instructables zette de doe-het-zelf aanwijzigingen op een rij.