Geld en Werk

Hoogleraar: hypotheekrenteaftrek moet nú worden afgeschaft

01 maart 2016 14:31 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30

Dit is het moment om te stoppen met de hypotheekrenteaftrek. Dat zegt hoogleraar Peter Boelhouwer, autoriteit op woningmarktgebied, tegen RTL Z.

Volgens Boelhouwer is dit het ideale moment om de woningmarkt te hervormen. Volgens hem zal het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek op dit moment weinig schade opleveren, omdat de rente erg laag is.

Daardoor is het nu al erg goedkoop om een koophuis aan te schaffen. Als we niets doen, dreigt volgens de hoogleraar oververhitting op de markt en kunnen er prijsexplosies ontstaan.

We moeten er vanaf
Voor bestaande huiseigenaren moet het wel gefaseerd ingevoerd worden, zegt Boelhouwer. Voor nieuwe gevallen kan de aftrek veel sneller worden afgeschaft. De honderden euro’s die zij dan mislopen, zouden teruggegeven kunnen worden in de vorm van belastingverlagingen.

In de huidige kabinetsperiode is de kans dat de hypotheekrente wordt afgeschaft, nihil, omdat er geen kamermeerderheid voor is. Wel wordt de aftrek langzaam afgebouwd, van 52 naar 35 procent; de huidige stand is 51 procent.

Bekijk hier het hele interview met Boelhouwer uit onze uitzending:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van