Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Aantal 'gevangenen van eigen hypotheek' daalt

Beeld © ANP (Archieffoto)

Een groot aantal huiseigenaren dat zich zorgen maakt omdat zijn of haar huis veel minder waard is dan de hypotheek die erop rust, kan opgelucht ademhalen. Het aantal hypotheken dat 'onder water' staat, daalt dit jaar van 33 naar 24 procent.

Dat schrijft de Britse kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de Nederlandse huizenmarkt. Moody's rekent op een stijging van de gemiddelde huizenprijs van 5 procent, volgens makelaarsvereniging NVM steeg de gemiddelde prijs van een huis afgelopen jaar met 5,5 procent. 

De lage rente geeft mensen die een hypotheek hebben meer financiële slagkracht en starters zullen eerder een huis durven te kopen, denkt Moody's. Mensen met een hypotheek die onder water staat, zullen hun huis minder snel verkopen omdat ze dan blijven zitten met een restschuld. En als ze toch willen verkopen, zullen ze minder snel geneigd zijn in prijs te zakken. 

'Gevangenen van eigen hypotheek' 
De belangrijkste oorzaken van het dalende aantal 'gevangenen van hun eigen hypotheek' zijn volgens Moody's-analist Jeroen Heijdeman de 'stijgende huizenprijzen, de lage rente en de solide Nederlandse economie'. Leningen worden daardoor goedkoper, waardoor het aantal wanbetalingen en verliezen lager uitvalt, aldus Heijdeman. Het aantal mensen met betalingsachterstanden van meer dan 90 dagen daalde van 0.73 procent in december 2014 tot 0.52 procent in december vorig jaar.

De grootste problemen ziet Moody's bij huizenbezitters die meer dan 102 procent van de waarde van hun huis mochten lenen toen ze het kochten en mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Ook huiseigenaren die veel hebben geleend maar nu te weinig inkomen hebben om hun hypotheek te herfinancieren, zijn voorlopig nog niet uit de problemen.

Regionale verschillen
Ook regionaal zijn de verschillen volgens Moody's groot. In Flevoland en Brabant is het aantal hypotheken dat onder water staat verhoudingsgewijs twee keer zo hoog als in Limburg, Zeeland en Groningen. In 2013 stond de hypotheek van 1.150.000 huishoudens nog onder water, begin dit jaar waren er dat nog maar 730.000 volgens de Rabobank. 

Het ratingbureau ziet ondanks een groei van 2 procent van de Nederlandse economie dit jaar wel risico's op de langere termijn. Die risico's zijn de hoge schulden van huishoudens, de hoge hypotheekrenteaftrek en de vergrijzing in ons land. 

Dit is een artikel van