Economie

Nederlands paspoort één van de waardevolste te wereld

29 februari 2016 17:06 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Reizigers op vliegveld Chicago O'Hare proberen vluchten om te boeken tijdens de brand in de verkeerstoren. Beeld © AFP

Een Nederlands paspoort blijkt één van de meest waardevolle ter wereld te zijn. We krijgen in maar liefst 174 landen gemakkelijk een visum of hebben er niet eens één nodig.

Nederland staat op een gedeelde vierde plaats op de ranglijst die de Londense immigratiebemiddelaar Henly ​and Partners opstelde. In totaal werden er 217 andere landen en regio's onderzocht.

Hoe gemakkelijk een visum verstrekt wordt, hangt vaak van de diplomatieke betrekkingen met een land af. Daarnaast doen sommige landen eerst graag een uitgebreid onderzoek voordat ze een stempel in een paspoort zetten. Zo willen ze bijvoorbeeld de toegenomen terrorismedreiging in de kiem smoren, of pottenkijkers als journalisten liever zoveel mogelijk buiten de deur houden. 

Gedeelde vierde plek
Op de interactieve kaart van het bedrijf is te zien dat Duitsland en Zweden op eerste twee plaatsen staan. Het wordt druk op de podiumplaats voor nummer drie, want die wordt gedeeld door vijf landen: Finland, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK.

Mocht je overwegen om te verhuizen om minder tijd kwijt te zijn aan het aanvragen van stempeltjes in je paspoort, dan heeft het weinig zin om naar België, Denemarken en de VS te verhuizen. Daar schiet je namelijk helemaal niets mee op, want Nederland deelt met deze landen de vierde plek.

Afghanen zijn de grootste pechvogels, ze staan helemaal onderaan de lijst. Ook in de landen daar net boven: Pakistan, Irak en Somalië, heb je als reislustige inwoner niet veel geluk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`