Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Autodeelsite BlaBlaCar krijgt 200 miljoen dollar financiering

Het bedrijf houdt ongeveer 15 procent van de afgesproken ritprijs als reserveringskosten in. Beeld © anp

BlaBlaCar krijgt een investering van 200 miljoen dollar en is daarmee één van de meest gefinancierde startups van Europa. In totaal ontving de website tot nu toe meer dan 300 miljoen.

Gebruikers kunnen met BlaBlaCar auto's delen voor lange afstandsritten. Wie naar een andere stad in het buitenland wil, kan op de website kijken of er iemand anders met een auto ook die kant opgaat. Een enkeltje van Rotterdam naar Parijs kost tussen de 10 en 35 euro. Leden kunnen aangeven hoeveel ze kletsen op een schaal van 'Bla' tot 'BlaBlaBla', waarvan de naam BlaBlaCar is afgeleid. De bedoeling is dat automobilisten geen winst maken, maar de reiskosten samen delen.

De site, met meer dan 20 miljoen leden in 19 landen, is daarmee marktleider van de deeleconomie. Investeerder Insight Venture Partners noemt het succes van BlaBlaCar 'zeldzaam'. "Je vindt bijna nooit een bedrijf waarvan de omvang al zo groot is, maar dat nog aan het begin staat van een veel groter verhaal."

Opkomende markten
Blablacar is een van de weinige succesvolle startups met een winstgevend verdienmodel. Het bedrijf houdt ongeveer 15 procent van de afgesproken ritprijs als reserveringskosten in. Daarnaast biedt het gebrekkige openbaar vervoer in de opkomende landen kansen. Na investering van 100 miljoen dollar in 2014 is het bedrijf daarom ook uitgebreid naar drie andere continenten en zeven nieuwe landen, waaronder Turkije, India en Mexico. In april 2015 nam het zijn grootste concurrent carpooling.com over.

"Deze financiering is een belangrijke stap in het transformeren van mobiliteit op een wereldwijde schaal. Met deze aanvullende investering kunnen wij onze groei in nieuwe en bestaande markten versnellen en bouwen aan de grootste, door mensen aangedreven, vervoersgemeenschap in de wereld", zegt medeoprichter Nicolas Brusson.