We hebben een nieuwe beurs in Nederland, de Nx'change. Maar de afgelopen jaren zijn meerdere initiatieven voor beurzen voor kleinere bedrijven mislukt. Wordt deze beurs wel een succes?
Een beurs is ervoor bedoeld dat bedrijven geld kunnen ophalen, terwijl beleggers die geld in een bedrijf hebben gestoken eventueel hun aandelen kunnen verkopen. Beurzen voor grote ondernemingen, zoals Euronext voor onder meer Shell en TomTom, werken prima. Maar hoe kleiner de bedrijven, hoe moeilijker het wordt.
Nx'change is een particuliere beurs (dus niet van Euronext) voor kleine bedrijven. Het voordeel ten opzichte van crowd funding is dat de nx'change beter gereguleerd is, zo is er toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank. Verder is het goedkoper om naar Nx'change te gaan dan de officiële beurs van Euronext. Ook is het bij crowdfunding moeilijk om als belegger van je stukken af te komen, want er is geen markt. Bij de Nx'change is dat wel het geval.
De eisen voor een notering aan Nx'change zijn wel kleiner dan als je op Euronext staat genoteerd. Ook kun je rechtstreeks kopen, dat hoeft niet via je bank.
Fastned, dat oplaadstations voor elektrische auto's heeft, is eerste bedrijf dat is genoteerd aan Nx'change. Nx'change zelf erkent dat er weinig handel is, Fastned vindt het geen probleem. Maar voor beleggers is liquiditeit vaak wel een belangrijk punt. Als je om wat voor reden dan ook je bezit wilt verkopen en dat kan niet, of je moet concessies doen aan de prijs, dan is dat natuurlijk vervelend.
Verhandelbaarheid kleine bedrijven is lastig
Het lastigst is een beurs voor echt kleine bedrijven. Ooit had je in Amsterdam de Parallelmarkt, die bestond in de goede beurstijd van de jaren tachtig 12 jaar (van 1982 tot 1994). Opvolger NMAX hield het drie jaar uit (van 1997 tot 2000) en daarna had je Alternext, dat 7,5 jaar bestond, tussen 2006 en 2014. De Parallelmarkt kreeg te maken met beursschandalen bij genoteerde bedrijven, de NMAX met bedrijven die failliet gingen na het barsten van de dotcomzeepbel en voor Alternext was in Nederland maar heel weinig belangstelling.
De Amsterdamse effectenbeurs in 1987
Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat sinds een paar jaar de NPEX. Hier kunnen beleggers rechtstreeks investeren in het MKB en het MKB kan geld ophalen door het uitgeven van aandelen of obligaties. Er staan nu van zo'n 25 bedrijven aandelen en obligaties genoteerd. In sommige fondsen is de afgelopen maand niet gehandeld en in een aantal fondsen is zelfs nog nooit handel geweest.
Euronext had zelf plannen om met een effectenbeurs voor het MKB te beginnen, maar dat is niet van de grond gekomen.
Het valt nog te bezien of de Nx'change een succes wordt. De beurs past wel in een trend. Banken zijn namelijk terughoudender met krediet verlenen, mede omdat ze een sterkere balans moeten hebben. Verder zijn er heel wat beleggers die geld hebben. Als dat op een spaarrekening staat, dan levert het bijna niets op.
Vanavond om 22:00 is initatiefnemer van Nx'change, Marleen Evertsz, bij Van Liempt Live te gast, samen met Bart Lubbers, oprichter van Fastned en beursanalist Corné van Zeijl van Actiam