ABN Amro heeft in het eerste kwartaal vrijwel geen verlies hoeven nemen op slechte leningen. Daardoor is de winstdaling minder groot dan verwacht. Minpunt is wel dat de inkomsten dalen, terwijl de kosten stijgen. De bank wil verder snijden in de kosten.
Over de maanden januari tot en met april zette de bank slechts 2 miljoen euro opzij voor slechte leningen, terwijl dat in dezelfde periode van vorig jaar nog 252 miljoen euro was. Hierbij speelt mee dat de Nederlandse economie herstelt. ABN Amro is met name actief in Nederland.
Ook de rente-inkomsten vallen zeker niet tegen. Deze bleven gelijk, waarbij door analisten was gerekend op een kleine daling. ABN Amro zelf heeft geklaagd over het beleid van de ECB, waardoor de rente zeer laag is. Dat zou volgens ABN Amro topman Gerrit Zalm slecht zijn voor banken.
Inkomsten dalen, kosten stijgen
De nettowinst van ABN daalt met 13 procent tot 475 miljoen euro. Operationeel gezien, dus als je niet kijkt naar verliezen voor slechte leningen, dan daalt het resultaat met bijna een derde tot 651 miljoen.
De totale inkomsten namen met 9 procent af, terwijl de operationele kosten juist met 8 procent stegen. De kosten/batenratio stijgt naar 66,9 procent, of 65,3 procent bij een evenredige verdeling van de heffingen over de vier kwartalen van dit jaar. Maar in het eerste kwartaal van vorig jaar was de kosten/batenratio nog 56,2 procent. De doelstelling is een ratio van 56-60 procent. ABN wil daar nog steeds in 2017 op uitkomen.
Kostenbesparingen
Zalm zegt nog te zoeken naar aanvullende manieren om kosten te besparen. Daarover verwacht hij in de tweede helft van dit jaar meer bekend te kunnen maken.
'We moeten wendbaarder, kostenefficiënter en -effectiever worden', aldus Zalm.
Bankenbelasting
ABN Amro voelt wel het effect van de bankenbelasting, die drukte het resultaat met 98 miljoen euro.
Gisteren liet ING al weten dat de kosten rondom regelgeving stevig waren opgelopen en het resultaat drukte. Topman Gerrit Zalm van ABN Amro spreekt in zijn kwartaalbericht van een 'uitdagende start' van 2016 door de onrust op de financiële markten. Het financiële concern had last van de zorgen over de Chinese economie, de lagere olieprijzen en de verdere verlaging van de rente.