Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Steun overheid aan KLM zou Schiphol schaden'

De opmerkingen van Clark blijven speculatie

Als de Nederlandse overheid daadwerkelijk KLM zou steunen, dan kan dat een gevaar kunnen vormen voor luchthaven Schiphol, zegt Tim Clark. Volgens de bestuursvoorzitter van vliegmaatschappij Emirates remt het kabinet daarmee de groei af van andere luchtvaartmaatschappijen en kan dat op den duur de Nederlandse economie schaden.

Hij vraagt zich in het Financieele Dagblad af of de Nederlandse Staat voorrang moet geven aan de belangen van de nationale luchthaven, of aan die van beursgenoteerde luchtvaartmaatschappijen in het buitenland. "Wat gebeurt er als het slecht blijft gaan met Air-France-KLM? Als je op deze manier KLM blijft bevoordelen, laat je Schiphol ten onder gaan met de Titanic", zegt hij in de krant.

De ceo was deze week in Nederland om te lobbyen voor de uitbreiding van het aantal vluchten. Zijn luchtvaartmaatschappij vliegt op dit moment één keer per dag op Schiphol met een nieuwe Airbus A380 en wil dat aantal verdubbelen.

Speculatie
De opmerkingen van Clark zijn speculatief, want op dit moment zijn er nog geen concrete plannen om KLM te steunen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft in oktober laten weten dat er op dit moment ook geen verzoek bij het kabinet ligt voor extra kapitaal.  

AirFrance-KLM is onder andere in grote problemen gekomen door de sterke concurrentie van maatschappijen uit onder andere het Midden-Oosten. Concurrenten als Emirates, Qatar Airways en Singapore Airlines lokken langzaam maar zeker passagiers op de lange afstanden naar zich toe. Op de korte afstandsvluchten legt het bedrijf het af tegen prijsvechters als Ryanair.

'Solliciteer bij Ryan Air'
"KLM is een goede maatschappij, maar ze hebben een betere partner nodig dan Air France. Schiphol ligt veel te dicht bij Parijs, ze vissen uit dezelfde vijver. KLM moet zichzelf opnieuw uitvinden om beter te concurreren in de markt. Wat ik zou doen als ik de baas was? Solliciteren bij Ryanair”, grapte Michael O'Leary, directeur van de prijsvechter laatst.