Geld en Werk

'Hoog tijd om toppositie Schiphol te beschermen'

22 september 2015 07:48 Aangepast: 22 september 2015 08:08
Beeld © ANP

Als er niet snel iets gebeurt, is het afgelopen met de positie van Schiphol als Europese topluchthaven, waarschuwen vakbonden, wetenschappers en ondernemersorganisatie VNO-NCW in de Telegraaf.

De toekomst van de luchthaven wordt morgen in de Tweede Kamer besproken met belanghebbenden. Zij waarschuwen in de krant dat er een nieuwe visie nodig is om de 30 miljard euro aan economische waarde en 300.000 banen van Schiphol te beschermen.

Mocht dat niet gebeuren dan zal Schiphol snel verliezen van concurrerende luchthavens zoals Londen Heathrow en Istanbul.

Groeien is moeilijk
Schiphol kan de komende jaren als gevolg van milieuregels en geluidseisen maar beperkt groeien. En het kabinet hoopt dat regionale vliegvelden zoals Lelystad en Eindhoven in de toekomst een deel van de vluchten van Schiphol kunnen overnemen.

Maar niet iedereen is even optimistisch over dat toekomstperspectief. VVD, PVV en CDA vrezen banenverlies als Schiphol niet verder kan groeien. Ook zijn er zorgen over de toekomst van KLM dat sterk afhankelijk is van de luchthaven.

Twee topmannen van KLM zullen deze zorgen met de Kamer bespreken en ook mogelijke oplossingen aandragen, aldus de Telegraaf. Milieuorganisaties en luchtvaartdeskundigen zullen ook hun visie geven. 

Niet de grootste, dan de beste
Schiphol zei eind vorige maand bij de presentatie van de halfjaarcijfers al te vrezen de huidige positie als vijfde luchthaven van Europa kwijt te raken. Daarom wordt er flink geïnvesteerd om die positie te behouden.

De luchthaven wil graag de beste van Europa worden, onder andere door de inzet van slimme technologie. Ook moet het aantal rechtstreekse bestemmingen flink worden uitgebreid en zijn er plannen om het reizigerscomfort flink te verbeteren.

Financieel gaat het vrij goed met het vliegveld. De omzet van Schiphol steeg in de eerste helft van het jaar met 1,1 procent naar 648 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore