Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Minister Kamp wil regels voor verhuur via Airbnb

21 december 2015 16:59 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25
De opkomst biedt kansen voor zowel ondernemers als burgers, zegt Kamp Beeld © RTL Z

Gemeenten moeten duidelijkere regels opstellen voor de verhuur van appartementen door particulieren aan toeristen, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij noemt in de brief de regels die Amsterdam opstelde als voorbeeld. Kamp staat in principe positief tegen particuliere verhuur van appartementen aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb en concurrent Wimdu. "De opkomst biedt kansen voor zowel ondernemers als burgers", zegt hij.

In Amsterdam alleen al wordt via de huizendeelwebsite 110 miljoen euro per jaar verdiend. Sommige verhuurders gaan over de schreef door hun huis bijna non-stop te verhuren, waardoor ze eigenlijk geen particulier meer zijn, maar een bedrijf. Op dat moment ontduiken ze wetgeving en dat moet stoppen, vindt Kamp.

Gemeenten moeten zelf aan de slag
Daarom heeft de hoofdstad bepaald dat woningeigenaren maar een maximumaantal dagen per jaar hun huis mogen verhuren. Daarnaast draagt Airbnb toeristenbelasting af aan de gemeente. "Die werkwijze laat zien dat de huidige regelgeving de nodige ruimte biedt om, in combinatie met goede samenwerking met digitale platforms, eventuele negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld leefbaarheid en veiligheid tegen te gaan", zegt hij.

De minister roept daarom gemeenten op om daar ook actief mee aan de slag te gaan. Op het moment dat de overlast toeneemt, dan wil hij verder kijken of er meer regelgeving nodig is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore