Geld en Werk

Airbnb verwijdert te fanatieke verhuurders van site

13 januari 2016 08:43 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Beeld © Airbnb

De deeleconomie moet welvaart eerlijker verdelen, maar sommige gebruikers van woningverhuurwebsite Airbnb in Amsterdam vinden het beleid van de website op dit moment alles behalve fair.

Airbnb trekt ten strijde tegen mensen die hun huis te vaak via de website verhuren, dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van artikel in de Volkskrant. In december zijn er volgens de krant minstens 170 advertenties in Amsterdam verwijderd omdat de verhuurders zich niet aan de regels hielden. Officieel mogen zij slechts 60 dagen per jaar anderen tegen betaling in hun huis laten slapen, maar sommigen kregen veel meer logees over de vloer.

Deze verhuurders kregen begin december een mail waarin aangekondigd werd dat hun advertentie per 23 december verwijderd werd, omdat ze niet de 'authentieke reiservaringen' bieden. Het huis van Jeroen (41) werd van de pagina verwijderd, nadat hij drie jaar lang zijn woning in de buurt van de Dam verhuurde voor 130 euro per nacht. "Het voelt alsof ik met een dolk in mijn rug ben gestoken en vervolgens van een klif gegooid", klaagt hij.

Nog een boze verhuurder
Verhuurder René (46) dacht ook dat het wel los zou lopen. De afgelopen twee jaar was zijn appartement in de Jordaan bijna permanent volgeboekt op Airbnb, terwijl hij zelf ergens anders woont. Hij werd eerder nog door de site als superhost geëerd, maar daar kwam prompt een einde aan. "Ik kon in eerste instantie niet geloven dat mijn advertentie was verwijderd. Je geeft je ziel en zaligheid om het die mensen naar de zin te maken en dan krijg je dít."

In Amsterdam alleen al wordt via de huizendeelwebsite 110 miljoen euro per jaar verdiend. Sommige verhuurders gaan over de schreef door hun huis bijna non-stop te verhuren, waardoor ze eigenlijk geen particulier meer zijn, maar een bedrijf. Op dat moment ontduiken ze wetgeving en dat moet stoppen, vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

'Verwijderen is routineklus'
De woordvoerder van Airbnb zegt niet op specifieke gevallen te kunnen ingaan. Wel geeft hij hij aan dat het bij het verwijderen om een routineklus gaat. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Of verhuurders eerst een waarschuwing krijgen kan hij niet zeggen, daarop komt hij nog terug. Wel zegt hij dat accounts worden verwijderd na een 'opeenstapeling van incidenten'.

Via Airbnb worden huizen verhuurd in zo'n 35.000 steden, de site kan niet zien of een woning illegaal wordt verhuurd, zegt de woordvoerder. ''Het wordt dan moeilijk om de regels te handhaven, het is ook lastig waar de verantwoordelijkheid ligt''. Per 1 februari wordt de bestaande overeenkomst met de gemeente Amsterdam verlengd. Daarin komt ook te staan dat Airbnb na herhaaldelijke overtreding of misbruik kan overgaan tot verwijdering. Maar het verwijderen van accounts waar de Volkskrant over schrijft heeft niet zozeer te maken met het verlengen van de overeenkomst, zegt de woordvoerder van Airbnb.

Dat sommige verhuurders tot 'superhost' worden gebombardeerd gebeurt volgens de woordvoerder automatisch. Of je later, nadat je account permanent is verwijderd, wel weer een nieuw account kunt aanmaken, gaat de woordvoerder nog na.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore