Geld en Werk

Deze horecatycoon kocht het duurste appartement van Nederland

18 januari 2016 20:27 Aangepast: 03 augustus 2017 18:36
Wanneer hij er precies intrekt, weet hij nog niet Beeld © Christies realestate

Het duurste en grootste appartement van Nederland is gekocht door Won Yip. De Amsterdamse ondernemer bezit onder andere Café Zwart, Amstelhoeck, Majestic, Players, Europub en het succesvolle Japanse restaurant Sushisamba in Londen.

Nee, hoeveel hij ervoor betaald heeft wil hij niet zeggen. "Eigenlijk wilden we de helft kopen, maar dat was niet mogelijk. Daarom hebben we het nu maar in zijn geheel gekocht", vertelt Yip. 

Het appartement van 1400 vierkante meter in het Pontsteigergebouw in Amsterdam heeft volgens kenners een marktwaarde van zo'n 12,5 tot 15 miljoen euro. "Als je in december had gezegd: je gaat dit appartement kopen, dan had ik je voor gek verklaard. Het was een verrassing dat het lukte." Wanneer hij er precies intrekt, weet de ondernemer nog niet. "We moeten even kijken: het is heel groot en we gaan het zelf inrichten." 

Thumbnail

Sowieso heeft Yip nog wel wat anders aan zijn hoofd, want hij opent in juni een tweede buitenlandse vestiging van Sushisamba in Las Vegas. Het wordt een partnership van het concept dat hij ook al sinds vier jaar in Londen mede-uitbaat: een Japans restaurant. In één van de hoogste torens van de Britse stad draait deze gelegenheid zo'n 40 miljoen dollar omzet per jaar, vertelt hij tegen Quote

'Hard werken'
De zoon van Chinees restauranthouders kwam in 1990 zonder diploma vanuit Zeeland naar Amsterdam en opende al snel zijn eerste café. Zijn imperium heeft hij met pijn en moeite opgebouwd, vertelt Yip. Zo investeerde hij veel geld in World Online, 'bedankt dat je me daar aan herinnert'. Hij raakte dat geld vervolgens kwijt en krabbelde er weer bovenop 'door dag en nacht te werken'.

Thumbnail

"Laten we voorop stellen: het is een voorrecht om deze aankoop te mogen doen. Ik heb er dertig jaar keihard voor gewerkt en ben niet snel tevreden, zoals veel andere Nederlandse ondernemers wel zijn. Dat is het verschil. Anderen klagen dat ze het moeilijk hebben, maar gaan ondertussen wel op vakantie. Dat deed ik jarenlang niet." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore