Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Kabinet wil meer rekening houden met Airbnb

20 juli 2015 08:41 Aangepast: 12 september 2015 08:14
Beeld © RTL Z

Het kabinet gaat bekijken hoe particuliere woningverhuur via apps als Airbnb en Wimdu beter in goede banen kan worden geleid.

De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Stef Blok (Wonen) willen dat bedrijven en consumenten kunnen profiteren van vernieuwende ontwikkelingen op internet zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld de veiligheid en betrouwbare dienstverlening.

ZIE OOK: Sociale huurwoning op Airbnb zetten mag niet; boete en huis kwijt

Bestaande regels worden tegen het licht gehouden om ze zo te moderniseren dat bestaande en vernieuwende bedrijven er mee uit de voeten kunnen. De huidige regels kunnen bedrijven als Uber en Spotify nu nog in de weg zitten.

"Willen wij in Nederland als eerste profiteren van de voordelen die vernieuwing biedt, dan moeten wij daar in onze regels ruimte voor bieden", vindt Kamp. "Onze innovatieve ondernemers krijgen daardoor de kans om steeds betere producten en diensten te ontwikkelen en dat zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven en banen hier ontstaan in plaats van elders."

De aanpak wordt ook al toegepast bij de herziening van de Taxiwet. Chauffeurs zijn daardoor niet meer verplicht de klant na de rit een papieren bonnetje te overhandigen, want een digitale factuur mag ook. Onlangs werden de regels voor het gebruik van drones al versoepeld, zodat bedrijven, bijvoorbeeld in de landbouw, de techniek eerder kunnen inzetten.

Nieuwe winkelconcepten
Kamp wil ook winkels meer de ruimte geven om te experimenteren met nieuwe concepten. Die sector staat ook onder druk door de opkomst van online winkelen. Hierdoor stellen consumenten andere eisen dan voorheen wanneer zij de binnenstad bezoeken. Het gaat daarbij om 'mengvormen' van winkels en horeca, die nu nog niet zijn toegestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore