Geld en Werk

'Airbnb geeft aan: huis is van huisjesmelker of particulier'

12 september 2015 08:00 Aangepast: 12 september 2015 10:19
Leuk Londens appartement op het terrein van het voormalige Arsenal-stadion, daar niet van, maar duidelijk alleen voor de verhuur. Hier woont niemand Beeld © RTL Z

Ga je naar Londen, kom je terecht in een huis waar duidelijk niemand woont, maar dat puur voor de verhuur is. Airbnb gaat daar nu wat aan doen.

In een interview met de Volkskrant geeft medeoprichter en topman Nathan Blecharczyk aan dat op de website van Airbnb straks komt te staan of een woning van een gewone particulier is, of van een huisjesmelker.

Het idee achter Airbnb is 'delen'. Als je zelf op vakantie bent kan er tijdelijk iemand anders in je huis wonen. De verhuurder verdient er wat aan en de huurder belandt niet in een dertien-in-een-dozijn-hotelkamer, maar in een huis waar iemand echt woont.

Een thuis in plaats van slaapplek
Je merkt het meteen, een appartement is niet kaal, met alleen het hoognodige er in. In een 'echt' Airbn-huis zie je aan alles dat het een thuis is van iemand. Het is veel warmer en persoonlijker: je kan wat op de gitaar van de bewoner spelen en kookt in haar keuken met haar ingrediënten.

In plaats van een slaapplek waar vandaan je de stad intrekt om de Big Ben of de Eiffeltoren te bekijken heb je een thuis, waar je 's avonds met plezier de dag nog eens doorneemt. Een appartement dat alleen wordt gebruikt om geld aan te verdienen is nog altijd beter dan een saaie hotelkamer, waar je nauwelijks plek hebt, maar het is niet het idee achter de deel-economie.

Airbnb is de laatste jaren erg snel gegroeid. In 2009 waren er 21.000 gasten per nacht, deze zomer was dat gestegen tot een miljoen.

Hotel, taxi, heggeschaar
De deeleconomie wordt steeds groter. Airbnb is inmiddels het 'grootste hotel' van Nederland. Alhoewel Airbnb meer en meer een concurrent is van hotels, accepteren sommige steden het fenomeen. Voor de gemeente Amsterdam int Airbnb nu toeristenbelasting. 

Ook Uber past in de trend dat steeds meer wordt gedeeld. De markt voor delen wordt ook steeds breder. Zo kun je via Peerby spullen zoals een heggeschaar of een elektrische boor gratis lenen van iemand die in de buurt woont. Onlangs werd bekend dat je binnenkort via Peerby ook spullen via het platform kunt huren.

Kabinet: meer ruimte voor delen
Minister Kamp van Economische Zaken wil meer ruimte bieden aan vernieuwende ontwikkelingen op internet, zoals Airbnb.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore