Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Volkswagen koopt schadeclaim in VS af met 'substantieel bedrag'

Volkswagens bij de dealer in de Amerikaanse staat Virginia. Beeld © EPA (Archieffoto)

Volkswagen betaalt Amerikaanse eigenaren van diesels waar mee gesjoemeld is een 'substantieel bedrag'. Daarnaast bereikte het bedrijf overeenstemming over het terugroepen of repareren van 580.000 auto's waar de software in zit waarmee emissietests werden gemanipuleerd.

Met de deal voorkomt het Duitse autoconcern dat er een rechtszaak komt van eigenaren en dealers, een zogeheten 'class-action'-zaak. De rechter heeft Volkswagen en het Openbaar Ministerie tot eind juni gegeven om een exacte invulling aan de deal te geven. 

Volgens Duitse media krijgen eigenaren 5000 dollar van de fabrikant. Het bedrag dat de fabrikant eigenaren betaalt komt bovenop de kosten die Volkswagen heeft om de bewuste auto's te repareren of terug te roepen. Onderdeel van de schikking is verder dat de autobouwer geld steekt in het promoten van milieuvriendelijk rijden. 

Wel hangt het bedrijf nog steeds boetes boven het hoofd van onder meer milieu-agentschap EPA (Environmental Protection Agency) en toezichthouder FTC (Federal Trade Commission). Alleen al EPA claimt ten minste 17,5 miljard van Volkswagen, het totale boetebedrag zou volgens berekeningen van Reuters uitkomen op zo'n 80 miljard euro. Volkswagen zette tot nu toe 6,5 miljard euro opzij.

Uitstoottests gemanipuleerd
In september van vorig jaar maakte de EPA openbaar dat Volkswagen op grote schaal sjoemelde met de uitstootdata van haar diesels in Amerika. Het concern bouwde software in die herkende als de auto werd getest. Op die manier stootte de auto beduidend minder stikstof uit tijdens testritten dan het werkelijke verbruik op de weg. Daarmee komt de volksgezondheid in gevaar, volgens de EPA. De software zat onder meer in Jetta's, Golfs en Passats. Ook in auto's van Audi en Porsche, onderdeel van de Volkswagen-groep, werd de sjoemelsoftware gevonden. 

Of Nederlandse Volkswagen-eigenaren eenzelfde deal met Volkswagen kunnen sluiten is maar zeer de vraag. Ten eerste heeft het bedrijf de Amerikaanse wet overtreden, in Nederland (of Europa) wordt het bedrijf niet strafrechterlijk vervolgd. Daarnaast is de schikking onderdeel van een als straf bedoelde schadeclaim, die in het Nederlandse recht niet voorkomt. 

Toch zijn Nederlandse Volkswagen-bezitters hoopvol nadat gisteren al berichten over een schikking uitlekten. Vandaag kreeg Volkswagenaudiclaim zo'n 1000 aanmeldingen binnen, bovenop de 6000 die zich al bij de stichting hadden aangesloten, meldt initiatiefnemer Pieter Lijesen.