Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Big Data voorspelt wanneer je dood gaat

31 maart 2016 15:45 Aangepast: 31 juli 2017 23:00
Begraafplaats in Engeland (archieffoto) Beeld © Getty Images

Kan een machine uitrekenen wanneer je zal overlijden? Een nieuw project van Britse wetenschappers voorspelt je sterfdatum.

Statistici, computerwetenschappers en medici van de University of East Anglia werken aan een project dat voorspelt hoe lang iemand nog te leven heeft. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van Big Data. Met name belangrijk in het onderzoek is de impact van chronische ziektes en wat hulp aan verlenging van het leven kan bieden.

Meten is weten
De interessante vraag blijft: wil jij weten hoe lang je nog hebt? Volgens het team heeft het wél enkele praktische, financiële en medische voordelen. Zo kan het mensen helpen hun pensioen te plannen of kunnen ze zien hoe bepaalde medicatie kan helpen bij een langer leven.

Big Data helpt het in kaart brengen van levensduur door op grote schaal te monitoren hoe oud mensen worden, welke ziektes ze hebben en welke medicatie ze gebruiken. Daarbij wordt ook gekeken naar trends op medisch vlak. Het project duurt vier jaar en wordt gefinancierd door de Institute and Falculty of Actuaries (IFoA), dat er ruim een miljoen euro in steekt.

Gemiddelden
Toch zeggen de wetenschappers nu al dat ze niet nauwkeurig kunnen berekenen hoe lang iemand leeft. "Het gaat om gemiddelden", zegt de leidende professor Elena Kulinskaya van de School of Computing Sciences. "Op individueel gebied kunnen we het niet precies bepalen."

Bron: Bright.nl. Elke maandag 21:30 Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore