Geld en Werk

Het leven is 45 procent duurder geworden in 20 jaar tijd

01 juni 2016 06:26 Aangepast: 01 juni 2016 11:17
Beeld © ANP

In 20 jaar tijd is bijna alles wat we kopen veel duurder geworden. Het gemiddelde prijspeil is met 45,1 procent gestegen. Gelukkig zijn de lonen in dezelfde periode ook flink omhoog gegeaan. Netto houden we daardoor 25 procent meer over dan in 1996.

Een avondje lekker uit eten? Met de taxi naar een concert? Al deze zaken kunnen een flinke aanslag op je bankrekening betekenen. Sterker nog: afgelopen twintig jaar stegen de prijzen voor diensten met gemiddeld 60 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. De prijzen van diensten zijn daarmee bijna twee keer zo hard gestegen als de prijs voor goederen. Alles bij elkaar is het leven gemiddeld 45,1 procent duurder geworden.

Vooral een dagje uit is flink in prijs gestegen. Afgelopen twintig jaar steeg een ticket voor een pretpark of museum gemiddeld maar liefst 72 procent in prijs. Datzelfde geldt voor de rekening van een avondje uit eten. Ook de huren rezen de pan uit: ze werden in dezelfde periode maar liefst 75 procent hoger.

Werk is ook duurder geworden

Dat diensten zoveel duurder zijn geworden heeft vooral te maken met de sterk gestegen loonkosten. Sinds 1996 is ieder gewerkt uur 72 procent duurder geworden. Dat betekent trouwens niet dat we 72 procent meer zijn gaan verdienen. In de loonkosten zitten ook belastingen en sociale premies verwerkt.

Wie destijds al een huurhuis had en door de beperkte huurstijging relatief goedkoop uit is, zag de rekening toch oplopen. De energierekening steeg in de periode 1996 tot 2016 met 130 procent. Gelukkig daalden de prijzen van deze producten wel weer iets. Eerder bleek dat de gasprijzen in Nederland tot de hoogste in Europa behoren.

Eten werd een derde duurder

De prijs van goederen steeg gemiddeld ruim 30 procent in prijs. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak werden door de bank genomen zelfs de helft duurder. Dat kwam ook door de verhoging van btw in januari 2001 en oktober 2012. Vlak na de eeuwwisseling steeg het hoogste belastingtarief van 17,5 procent naar 19 procent. Vier jaar geleden gingen de prijzen weer met 2 procent omhoog.

Gelukkig is er ook goed nieuws: we betalen minder voor elektronica. Telefoon- en internetabonnementen daalden bijvoorbeeld in prijs. Ook televisies, camera’s en computers werden goedkoper. Daarnaast zijn deze producten in de loop der jaren steeds verder verbeterd waardoor je meer waar krijgt voor je geld.

Zijn we nu armer of rijker geworden?

De prijzen zijn dus enorm gestegen, maar de inkomens zijn ook niet gelijk gebleven. Uit cijfers die RTL Z opvroeg bij het CBS blijkt dat het reëel besteedbaar inkomen (dat is ons inkomen, gecorrigeerd voor inflatie) in ongeveer dezelfde periode met 25 procent is gestegen.

We zijn dus per saldo rijker geworden met zijn allen. Maar, zeker voor jongere mensen, is er niet al te veel reden tot blijdschap. De volledige 'winst' in inkomen ten opzichte van de inflatie is geboekt in de tweede helft van de jaren '90. Sinds 2000 blijft de koopkracht vrijwel gelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van