Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Britse minister: blockchain kan gebruikt worden voor belastinggeld

De Britse minister Matthew Hancock kijkt naar manieren waarop de technologie achter bitcoin gebruikt kan worden voor de verdeling van belastinggeld.

Blockchain, de technologie achter bitcoin, is al ‘hot’ in de financiële wereld. En nu beginnen overheden zich ook te interesseren voor de techniek. Overheden zouden een stuk efficiënter en veiliger kunnen werken, schreef een belangrijk adviseur al eerder in een adviesrapport.

(tekst gaat verder onder de video)

Helpen met belasting innen
"Een gedistribueerd grootboek is een database die gedeeld kan worden binnen een netwerk van meerdere websites, gebieden of instituties. Alle participanten binnen het netwerk hebben hun eigen en identieke kopie van het grootboek," schreef Walport. Zo'n grootboek zou overheden 'kunnen helpen belastingen te innen, toeslagen toe te kennen en paspoorten uit te geven'. 

Hancock lijkt die aanbeveling nu ter harte te nemen, schrijft the Guardian. De regering is aan het onderzoeken hoe de technologie gebruikt kan worden voor ‘managen en volgen van de verdeling van publiek geld, zoals toeslagen en studentenleningen.' Dit zou kunnen leiden tot 'een nieuwe cultuur van vertrouwen.'

Met bitcointechnologie is geld namelijk programmeerbaar geworden. Je kunt geld volgen, maar ook sturen en oormerken. En dat kan tot meer efficiëntie leiden, denkt de minister.  

Bron: RTL Z