Chinese wetenschappers hebben iets bedacht waarmee zonnepanelen zelfs als het regent nog stroom opwekken.
Zonnepanelen zijn het meest effectief als ze blootgesteld worden aan direct zonlicht, maar wat gebeurt er als het regent? Volgens de Solar Energy Industries Association helpt regen op het moment om stof en vuil van de panelen te spoelen, maar energie opwekken lukt op die manier vooralsnog niet.
Daar ligt een kans, dachten wetenschappers van de Ocean University of China en de Yunnan Normal University. Zij maakten een zonnecel die zowel in zonnige als in regenachtige periodes energie levert. Als de zon schijnt maakt het paneel gebruik van bestaande technologie, bij regen is het een ander verhaal.
Grafeen
In de zonnecel is een laag grafeen aangebracht. Als er regendruppels op vallen dan vormen die een laag van positieve ionen, die aanwezig zijn in het zout van regenwater. Deze worden verzameld op het oppervlak en werken samen met de negatieve elektroden in het laagje grafeen. Zo ontstaat er een dubbele laag, waar positieve en negatieve ladingen gescheiden zijn. Die dubbele laag zorgt voor elektrische spanning en zorgen voor een voltage, vergelijkbaar met hoe een batterij werkt.
Op dit moment is het onderzoek nog in conceptfase. De wetenschappers hopen de technologie verder te ontwikkelen als betrouwbare methode om elektriciteit op te wekken. In landen met een bewolkt en regenachtig klimaat kan dat wel eens uitkomst bieden.