Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zes Nederlandse bedrijven verdacht van gigantische fraude

Beeld © Openbaar Ministerie. Medewerkers van de FIOD vinden bergen brieven met geld

De FIOD heeft vandaag en gisteren invallen gedaan bij zes Nederlandse bedrijven die een belangrijke rol spelen in een gigantische fraudezaak. Waarschijnlijk loopt de omvang van de zwendel in de vele miljoenen.

Een internationale bende stuurt op grote schaal brieven naar potentiële slachtoffers, waarin staat dat zij een geldbedrag of cheque hebben gewonnen, een loterij hebben gewonnen of geld krijgen uit liefdadigheid.

De zogenaamd gelukkige winnaars zouden het geld pas krijgen als zij eerst een bedrag van 20 tot 45 euro opsturen, in cash of via een cheque.

Nederlandse postbussen

Het Amerikaanse OM en de FIOD kwamen de Nederlandse fraudeurs op het spoor doordat in de verzonden brieven ongeveer 300 verschillende postbusnummers worden genoemd, waar het geld heen gestuurd kon worden.

De beheerders van deze postbussen, zes Nederlandse bedrijven, zijn nu doorgelicht. Bij de invallen in bedrijfspanden en woningen is zeker een half miljoen euro aan cashgeld in beslag genomen. Daarnaast zijn nog talloze ongeopende enveloppen in beslag genomen, die waarschijnlijk ook geld en cheques bevatten.

Ook zijn er dure horloges ingenomen en heeft de FIOD beslag laten leggen op banktegoeden van de verdachten. Tot op heden is er niemand in hechtenis genomen, vertelt een woordvoerder van het OM aan RTL Z.

Miljoenen brieven

De omvang van de brievenfraude is enorm: wereldwijd zijn er miljoenen brieven verzonden. Tijdens de invallen is er geld gevonden afkomstig uit Duitsland, Frankrijk de VS en zelfs Japan. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

In de Verenigde Staten heeft de openbaar aanklager inmiddels namens honderdduizenden slachtoffers een klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven in Nederland en een bestuurder.

Kwetsbare slachtoffers

De bende zou het vooral gemunt hebben op kwetsbare mensen, zoals ouderen. Ook mensen die al eerder beduveld zijn zouden op de radar staan van de oplichters.

De Nederlandse verdachten worden niet gezien als de breinen achter de organisatie. Zij zouden het grootste deel van de buit weer overmaken naar rekeningen in het buitenland.

Zware straffen

Toch hangt hen zware straffen boven het hoofd. Op valsheid in geschrifte, waar de personen van worden verdacht, staat maximaal zes jaar cel. Om welke bedrijven het gaat, wil het OM nog niet zeggen.

Hier de beelden van de invallen die de FIOD vrijgaf: