Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Oeso: Nederland moet meer hervormen om te groeien

03 maart 2016 16:50 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00

Omdat de groei in de rest van Europa en de wereld zwak is, komen daar vandaan weinig stimulansen voor economische groei. Het is daarom ''belangrijker dan ooit om zelf het juiste beleid te voeren''. Dat komt neer op meer hervormen.

Dat zegt Angel Gurría, de topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bij de presentatie van een verslag over de Nederlandse economie.

Volgens de Oeso krabbelt onze economie maar langzaam op na de stevige recessies van de afgelopen jaren. Er is de afgelopen jaren een aantal hervormingen doorgevoerd, onder meer op de arbeidsmarkt en de huizenmarkt. Maar er moet meer gebeuren, vindt de denktank. Banken blijven namelijk kwetsbaar voor nieuwe schokken, terwijl kleine bedrijven te weinig toegang hebben tot krediet om te kunnen groeien. Het gebrek aan innovatie dat daardoor ontstaat, kan een rem zetten op de toekomstige groei, denkt de OESO.

Hypotheekrenteaftrek
Eén van de terreinen waarop volgens de OESO meer moet gebeuren is de huizenmarkt. Als de markt verder aantrekt, moet de hypotheekrenteaftrek verder worden ingeperkt. Huizenkopers zouden 'significant' minder mogen lenen dan 100 procent van de waarde van hun huis. Tot 2018 wordt dat teruggebracht tot 100 procent. Eerder was het IMF al een voorstander van verdere verlaging van het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen tot 90 procent van de waarde van het huis.

De OESO maakt zich onder meer zorgen om het grote aantal huizenbezitters dat kampt met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. Als huizenkopers minder mogen lenen, zouden daardoor ook banken weerbaarder worden. Banken moeten ook worden aangemoedigd om hun kapitaalspositie te versterken door meer aandelen uit te geven en winsten binnen het bedrijf te houden.

Naast de markt voor koophuizen moet er ook op de private huurmarkt iets gebeuren, vindt de OESO. ''Het aanbod kan niet aan de stijgende vraag voldoen''.  

Innovatie
Verder is de OESO niet te spreken over de innovatiekracht in Nederland. De Nederlandse kenniseconomie hoort weliswaar bij de top van Europa, maar heeft slechts een smalle basis.

Vooral het midden- en kleinbedrijf zou meer bij innovatie moeten worden betrokken.

Voordeel van eerdere hervormingen
Het is niet alleen maar kommer en kwel. We profiteren inmiddels al wel van hervormingen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd, aldus de OESO. Daarbij staan ook de overheidsfinanciën er aanmerkelijk beter voor dan enkele jaren geleden. De denktank verwacht dat de economie dit jaar met 1,7 procent groeit en volgend jaar met 2,1 procent vooruitgaat.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) trok uit de rapporten de conclusie dat Nederland 'cum laude' is geslaagd voor het landenexamen van de OESO. ''De Nederlandse economie groeit gematigd, maar aanhoudend. We staan er goed bij voor de toekomst.''

Rekeningrijden
De OESO vindt dat Nederland op meer terreinen moet hervormen. Zo is het nog steeds voor 'rekeningrijden', waarbij je betaalt als je op de openbare weg rijd. Een soort tolheffing dus. Verder zou de belasting op diesel moeten worden verhoogd, gezien de milieuvervuiling die rijden op diesel met zich mee brengt.

Daarnaast is de OESO voorstander van een belastinghervorming, maar die is tot haar spijt nog niet gekomen.

Onderwijs
Het opleidingsniveau in Nederland is hoog, maar de vaardigheden van sommige groepen lopen achter, zegt de OESO. Ook blijven sommige kwetsbare groepen achter op de arbeidsmarkt. Daarom moet er onder andere meer aandacht worden besteed aan taallessen voor immigranten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore