Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Europa groeit harder dan verwacht en dat is goed voor Nederland

19 januari 2016 12:00 Aangepast: 03 augustus 2017 18:36
Beeld © ANP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldeconomie iets minder hard zal groeien dan eerder was aangenomen, maar de eurozone is een positieve uitzondering. Vooral voor Duitsland verwacht het IMF meer groei en dat is gunstig voor Nederland.

Dat blijkt uit de update van de World Economic Outlook van het IMF. Voor de meeste landen in de wereld is het IMF wat minder optimistisch geworden. De pijn zit hem vooral in opkomende landen. De groei zal daar in zowel 2016 als in 2017 0,2 procentpunt lager uitvallen dan drie maanden geleden nog werd gedacht.

Maar voor de eurozone ziet het er er juist wat zonniger uit. Dit jaar zal de economie 0,1 procent punt meer groeien dan gedacht: met 1,7 procent in plaats van 1,6 procent. Ten aanzien van 2017 blijft het IMF bij de eerdere verwachting dat de economie met 1,7 procent zal groeien.

Duitsland
Voor Nederland is de hogere groei gunstig. Nog altijd is het grootste deel van onze handel met landen in Europa. Vooral de handel met Duitsland is voor ons van groot belang en laat nu net de groeiprognose voor onze oosterburen zijn opgetrokken. In 2016 zal de groei er 0,1 procent hoger zijn dan kort geleden nog gedacht en in 2017 zelfs 0,2 procent. 

De hogere groei in het eurogebied komt volgens het IMF doordat consumenten meer uitgeven door de lagere olieprijs. Dat weegt ruimschoots op tegen de zwakkere export.

VS
Nog altijd zal de economie in de VS harder groeien dan in Europa. Maar dat de prognose voor de eurozone zijn verhoogd en die voor de VS zijn verlaagd is voor ons prima nieuws.

De Amerikaanse economie zal zowel dit jaar als volgend jaar 0,2 procent minder toenemen dan eerder gedacht, denkt het IMF.

China
De prognose voor China blijft gelijk. Dat die verwachting niet wordt verlaagd is indirect goed voor ons. Duitsland exporteert veel naar China en Nederlandse bedrijven zijn vaak toeleverancier voor Duitse ondernemingen.

Ondanks het feit dat de groeiverwachtingen voor China niet worden verlaagd, is e wel sprake van een lagere groei dit jaar en volgend jaar. De Chinese groeigroei van de Chinese economie gaat in de ogen van het IMF dit jaar omlaag naar 6,3 procent, om in 2017 verder af te zwakken naar 6 procent. Met bijna 7 procent kwam de groei vorig jaar al uit op het laagste peil in jaren.

Het somberst is het IMF over Brazilië. Daar wordt dit jaar een krimp van bijna 4 procent verwacht. Eerder werd een min van 1 procent ingetekend voor 2016.

'Risico op tegenvallers'
Het IMF waarschuwt dat de risico's voor nieuwe tegenvallers groot blijven. De verkeerde aanpak van bestaande problemen kan de wereldwijde groei uiteindelijk zelfs laten ontsporen. Het fonds wijst daarbij op de transformatie van de Chinese economie, de lage grondstoffenprijzen en de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS.

Nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie geeft het IMF niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore