Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bijna niemand let op land van herkomst bij aanschaf kleding

Slechts 5 procent van alle Nederlanders let bij het kopen van kleding op het land van afkomst van die kleding. Slechts 13 procent let op een duurzame productie. En dat is opvallend precies drie jaar na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh.

Dat blijkt uit onderzoek van Novio Research voor RTL Nieuws.

Het maakt ons niet veel uit waar en hoe de kleding wordt gemaakt. Veel belangrijker voor de keuze van de kleding is de prijs. Bijna 90 procent van alle Nederlanders vindt prijs het belangrijkste. Bijna 70 procent kijkt ook naar de kwaliteit en ruim 30 procent let op of de kleding in de mode is.

Maar het land van herkomst maakt ons weinig uit. 'Speelt het land van herkomst van de kleding een rol bij de aanschaf hiervan?' Vroegen we aan een representatieve steekproef. ‘Nee’ antwoordde 84,8 procent. 'Ja', zei maar 15,2 procent.

Duurzaam produceren van kleding
Ook op de vraag: ‘Speelt de manier waarop de kleding is geproduceerd een rol bij de aanschaf hiervan?’ antwoordden veel respondenten ‘nee’, maar liefst 70,1 procent. 29,9 procent maakt de manier waarop de kleding wordt gemaakt wél uit. Opvallend is dat naarmate de leeftijd hoger wordt men bewuster over de eerder genoemde zaken nadenkt.

72 procent van de Nederlanders probeert wel kleding te kopen waarvan ze weten dat het op een eerlijke manier is gemaakt, maar geeft ook toe te weinig informatie te hebben of de kleding ook echt duurzaam is gemaakt.

Ruim 1100 doden bij ramp in Bangladesh
Drie jaar na de ramp in Bangladesh waar 1137 textielarbeiders om het leven kwamen, geven veel kledingkopers aan dat ze niet zien dat winkels en kledingmerken naar aanleiding van deze ramp actie hebben ondernomen op thema’s als veiligheid, duurzaamheid en werkomstandigheden. 33,3 procent zegt ‘helemaal niet gemerkt’ en 42,8 procent zegt ‘nauwelijks gemerkt’. 22,8 procent zegt ‘een beetje gemerkt’ en slechts 1,1 procent zegt ‘heel erg gemerkt’. 

Meer op rtlnieuws.nl: Koop jij 'schone' kleren? Zo check je dat.