Geld en Werk

Aantal faillissementen nam eind 2015 enorm af

02 maart 2016 07:00 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30

Het aantal faillissementen nam in het laatste kwartaal van 2015 met meer dan een vijfde af. Wel werden er meer bedrijven opgeheven dan het jaar ervoor, zonder tussenkomst van de rechter.

In totaal gingen 22 procent minder bedrijven failliet: 1219 stuks, blijkt uit de kwartaalmonitor van kredietbeoordelaar Graydon. Vooral bouw en de zakelijke dienstverlening werden zwaar getroffen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 40 procent van het totale aantal bedrijven dat bankroet ging.

Ondanks het afnemende totale aantal faillissementen, steeg het aantal opzeggingen wel: met 5 procent. Vooral in de zakelijke dienstverlening gooiden veel ondernemers de handdoek in de ring. Ook het aantal financiele instellingen nam flink af.

Aantal starters daalt
"De afname van het aantal faillissementen stemt tot positiviteit, toch zien we dat ondanks betere economische tijden het aantal startups niet stijgen. Integendeel: we noteerden een kleine afname", schrijft Peter Schoenmaker, director Sales en Development van Graydon in het rapport. In de horeca werden er wel veel nieuwe bedrijfjes opgericht, net als in de rest van de recreatiesector. 

Opvallend is dat de bedrijvigheid in de noordelijke provincies afnam Friesland spant de kroon met 179 bedrijven. In Drenthe verdwenen er 94 en Groningen 62. Dat komt vooral doordat er relatief veel bedrijven opgeheven werden, het aantal starters bleef ongeveer gelijk. De laatste twee provincies zagen vorig jaar de bedrijvigheid juist groeien.

In Noord Holland wordt er het meest ondernomen: daar kwamen 2625 nieuwe bedrijven bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore