Ga naar de inhoud
Geld en Werk

UWV heeft het druk met al die grote faillissementen

Wachtenden bij het UWV. Beeld © ANP

Drukke tijden bij uitkeringsinstantie UWV. Door het omvallen van grote bedrijven als V&D, Perry Sport en thuiszorgorganisatie TSN heeft de instantie in de eerste drie maanden van dit jaar meer lonen doorbetaald bij faillissementen dan vorig jaar.

Ongeveer de helft van de medewerkers van de bankroete bedrijven meldde zich vervolgens voor een WW-uitkering, blijkt uit het jaarverslag. Tot en met maart verwerkte het UWV 35.000 zogeheten faillissementsuitkeringen. In heel 2015 bedroeg dit aantal 39.000. 

Het gaat dan bijvoorbeeld om het personeel van de winkels van V&D die de curatoren een tijd open hielden toen de keten al failliet was. Het UWV was zes weken lang verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van de medewerkers. Na die periode vroegen 5400 oud-krachten van V&D en La Place een WW-uitkering aan.

Ouderen komen lastig aan de slag
Vooral jongere werknemers van V&D en La Place konden snel weer aan de slag. Een gedeelte van het restaurantpersoneel kon meegenomen met de doorstart die supermarkt Jumbo regelde voor een deel van het bedrijf.

Over de ouderen die op straat kwamen te staan, maakt het UWV zich meer zorgen. Over het algemeen is zelfs bijna de helft van alle WW'ers is ouder dan vijftig jaar. Toch is er hoop: het aantal 50-plussers dat een baan vond, nam vorig jaar met 11 procent toe tot 58.000.

Waar gaan 50-plussers werken?
Zo'n 30 procent van deze groep gaat via een uitzendbureau weer aan het werk, vertelt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie- en advies van het UWV. Voor hen is de constructie dus een duidelijke opstap naar de arbeidsmarkt.

Opvallend is dat er ook relatief veel ouderen aan de slag gaan in de zorg, maar heel verbazingwekkend is dat ook weer niet, omdat dit de grootste sector in ons land is. Daarnaast vinden 50-plussers vaak werk in de zakelijke dienstverlening, bij bijvoorbeeld een adviesbureau, en in de transport en logistiek. 

Aantal uitkeringen daalde
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen daalde vorig jaar bijvoorbeeld van 605.000 naar 584.000. Ook gingen er, met een totaal van 257.000, iets meer mensen vanuit de WW weer aan het werk.