Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wonen in leegstaand V&D-pand: 'Het is echt onwijs groot'

De laatste V&D sloot zo'n anderhalve maand geleden zijn deuren. Sindsdien moet er voor de maar liefst 62 grote winkelpanden een nieuwe bestemming gezocht worden. Hoe staat het ervoor?

Het overgrote deel van de panden staat nog leeg: 46 panden wachten op een nieuwe bestemming. Helemaal zielloos staan ze er ook weer niet bij, want in sommigen zijn inmiddels anti-krakers gevestigd.

Tijdelijke huurders

Thumbnail

Danique van Voorn is één van de tijdelijke huurders in Haarlem. "Het is echt onwijs groot", zegt ze terwijl ze door haar nieuwe 'kamer' dwaalt. Het is het personeelsrestaurant op de zevende verdieping van het voormalige warenhuis. 

De studente moet nog wel het één en ander doen voordat ze erin kan, want nog geen half jaar geleden stapten dagelijks honderden mensen op de roltrap, die nu stilstaat. "Ik weet niet eens of ik wel genoeg spullen heb", lacht ze. Maar gelukkig is dat een luxeprobleem, want ze betaalt zo'n 200 euro per maand in hartje centrum. Die prijs is inclusief dakterras.

Thumbnail

Buren zijn ontevreden

De buren rondom het grote gebouw zijn er wat minder blij mee. "Zakelijk-technisch gezien, vind ik het verschrikkelijk", zegt Jeroen Schulthels in zijn kapsalon. "Ik heb gewoon liever zo snel mogelijk een leuk bedrijf zodat ook het centrum van Haarlem er voordeel van heeft." Sanne Veel, een andere winkelier, vermoedt dat het wel even gaat duren voordat er weer een nieuw bedrijf zijn intrek neemt. "En dat is voor ons wel vervelend."

Met tijdelijke anti-kraak in de V&D-panden op toplocaties kan de kans op een serieuze verhuurder voor een langere tijd compleet verspild worden. "Het kan best zo zijn dat het serieuze huurders afschrikt", zegt Cor Molenaar, hoogleraar bedrijfskunde. "Dat er teveel geld nodig is en ze toch kiezen voor een andere locatie."

Thumbnail

Tien panden bezet

De eigenaren van tien winkelpanden kunnen alweer opgelucht ademhalen. In Breda en Tilburg is er een deal gesloten met het Canadese warenhuis Hudson's Bay dat graag voet aan de grond wil krijgen in Nederland. Sportkleding- en modewinkelketen​ Topshelf breidde uit in Arnhem, Groningen en Nijmegen. Daardoor kon ook in april de eerste La Place weer opengaan.

De Zara zag kansen in Zaandam en Leeuwarden, H&M in Deventer en Hellevoetsluis en de Decathlon veroverde een plekje in Den Haag.

Bekijk hier de reportage uit de uitzending van RTL Nieuws: