Geld en Werk

Publiek vertrouwt bankiers meer dan zorgbestuurders

24 september 2015 14:17 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Beeld © ANP

Er is meer vertrouwen in bankiers dan in zorgbestuurders. Zorgbestuurders scoren historisch laag: maar 9 procent vindt ze te vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

De laatste jaren waren het vooral de bankiers die het zwaar te verduren hadden in de publieke opinie, nu lijken zorgbestuurders de nieuwe zondebok. In het onderzoek van Nivel geeft 15 procent aan banken te vertrouwen, tegenover 9 procent voor zorgbestuurders. Toezichthouders in de zorg doen het niet veel beter met een score van 11 procent.

De zorgsector werd de afgelopen jaren geteisterd door een reeks schandalen, van exorbitant declaratiegedrag tot torenhoge afkoopsommen waren schering en inslag. Ook de overheid bemoeide zich er tegenaan: minister van Volksgezondheid Edith Schippers schreef begin september aan de Kamer dat verenigingen van ziekenhuizen hun leden op de vingers moesten tikken om te zorgen dat zorgbestuurders 'zinnig en zuinig' declareren. Ze deed dat nadat uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat bestuurders van academische ziekenhuizen ruimhartig declareren. Ze lieten zich fêteren met onder meer dure wijnen, sterrenrestaurants en snoepreisjes.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore