Geld en Werk

Zwaar werk verkort leven na pensioen

17 mei 2016 10:24 Aangepast: 31 juli 2017 11:30
Archieffoto. Beeld © ANP

Wie na z'n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Hiermee voorkom je dat de dagelijkse arbeid zoveel schade toebrengt dat je niet meer kunt werken of zelfs eerder komt te overlijden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Mensen met laag gewaardeerde beroepen melden drie keer zo vaak dat ze last hebben van hun gezondheid dan mensen met een hoog gewaardeerd beroep. Hun sterftecijfer is in twee keer zo hoog en ze raken twee keer zo vaak arbeidsongeschikt, blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hogere pensioenleeftijd is nadelig

De fysiek meest zware veelvoorkomende beroepen zijn metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleger. De verhoging van de pensioenleeftijd is dan ook voor deze groep nadeliger dan voor mensen met een lichter beroep. Wie lang zwaar werk verricht, verkort zijn of haar levensduur na de pensionering. 

Volgens Ravesteijn is het belangrijk dat mensen hulp krijgen bij omscholing om problemen met de gezondheid en eerdere sterfte te voorkomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`