Geld en Werk

ING: Airbnb drijft Amsterdamse huizenprijzen flink op

25 april 2016 13:31 Aangepast: 31 juli 2017 16:30

Geen stad in Nederland waar de huizenprijzen zo snel stijgen als in Amsterdam. En dat ligt deels aan Airbnb, volgens ING.

De huizenmarkt draait weer op volle toeren. In maart waren de prijzen 4,3 procent hoger dan een jaar geleden: de grootste stijging in acht jaar volgens het CBS en het Kadaster. De grootste gekte doet zich voor in de hoofdstad, waar de huizenprijzen inmiddels alweer 2 procent boven de piek van 2008 liggen (ter vergelijking: landelijk zijn de prijzen juist nog 15 procent lager dan toen).

Hoe komt het dat de prijzen in Amsterdam zo snel stijgen? ING heeft wel een verklaring: dankzij Airbnb kun je als Amsterdamse woningbezitter opeens flink extra verdienen. Als je je netjes aan de regels houdt, belasting afdraagt en je woning niet langer dan 60 dagen verhuurt, is gemiddeld 350 euro netto per maand prima haalbaar, aldus ING.

Opwaarts effect
Het gegeven dat je je huis niet alleen gebruikt om in te wonen, maar dat je er ook nog extra aan kan verdienen door af en toe eens een toerist bij je te laten overnachten, leidt volgens ING tot een 'flink opwaarts effect op Amsterdamse huizenprijzen'.

"Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100.000 euro", becijfert de bank. Dat is vanzelfsprekend allemaal theoretisch, waarschuwt ING zelf ook. "Het bedrag dat kopers mogen lenen is gemaximeerd ten opzichte van hun inkomen. Toekomstig inkomen uit huuropbrengsten wordt daarbij niet meegerekend."

Rolkoffertjesbrigade
Kortom: je krijgt echt geen hogere hypotheek omdat je van plan bent om je woning via Airbnb te verhuren. Dat neemt niet weg dat (buitenlandse) investeerders natuurlijk wel de prijzen kunnen opdrijven in de wetenschap dat het goed verdienen is in Amsterdam met Airbnb-verhuur.

Dat bleek eerder deze maand ook al uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. "De mogelijkheid om via Airbnb bij te verdienen, wordt verdisconteerd in de verkoopwaarde van een woning", aldus Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de UvA, tegenover het weekblad. Volgens De Groene wordt er in Amsterdam aanmerkelijk meer via Airbnb verhuurd dan in steden als Londen, New York en Berlijn. Zeker in het centrum worden woningen vaak verhuurd aan toeristen.

Bron: Bright.nl. Elke maandag 21:30 Bright TV op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore