Geld en Werk

Nederlandse werkloosheid stabiliseert

17 maart 2016 08:01 Aangepast: 01 augustus 2017 02:30

De werkloosheid in Nederland is in februari gestabiliseerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorige maand waren er 7000 meer werklozen dan in januari, en tegelijkertijd steeg het aantal mensen dat een baan heeft met 8000.

De werkloosheid blijft ongeveer gelijk aan vorige maand, met 581.000 werklozen, 6,5 procent van de beroepsbevolking. Dat is wel een flink stuk lager dan in februari vorig jaar, het absolute dieptepunt in de Nederlandse werkloosheid, toen 699.000 mensen zonder werk zaten. "Belangrijk voor de mensen die hun baan kwijt zijn en snel iets nieuws hopen te vinden", reageert minister Asscher. 

De werkloosheid is vooral te zien in de retail, waar het aantal aanvragen voor een WW-uitkering het sterkst toenam, mede door het faillissement van V&D. "Februari was voor veel mensen een echte rotmaand, vooral voor de medewerkers van V&D", zegt minister Asscher. "Dat zien we ook terug in de cijfers: de werkloosheid is met 7000 mensen gestegen en het aantal WW-aanvragen van winkelpersoneel is met 29 procent toegenomen sinds januari." Ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal aanvragen in de sector zelfs toe met 44 procent.

Extra hulp voor winkelmedewerkers
Voor ontslagen winkelpersoneel komt de overheid met extra voorzieningen. Winkelmedewerkers die zonder baan zijn komen te zitten, kunnen terecht bij het UWV, maar hebben ook toegang tot de zogeheten 'brug-WW' en kunnen scholingsvouchers krijgen om zich om te scholen. De werkgeversorganisaties en de vakbonden in de detailhandel hebben in een sectorplan uiteengezet hoe winkelmedewerkers de komende jaren kunnen worden bijgeschoold, zodat hun vaardigheden aansluiten op de veranderende markt of zodat ze in een andere sector aan de slag kunnen. 

In de periode december tot en met februari kromp het aantal werklozen nog met 5000 per maand, en nam het aantal werkenden toe met 8000 per maand. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore