Geld en Werk

Omstreden Huges mag blijven bij Havenbedrijf

03 september 2015 15:32 Aangepast: 26 januari 2016 13:04

De gevallen NS-topman Timo Huges mag voorlopig aanblijven als toezichthouder van het Havenbedrijf Rotterdam. Dat zegt de wethouder van Financiën van de gemeente Rotterdam. Onzeker is, of Huges nog uitzicht heeft op een tweede termijn.

In juni moest Huges opstappen als topman van NS vanwege zijn betrokkenheid bij het gesjoemel rond de aanbesteding van de concessie voor het openbaar vervoer in Limburg. Vorig maand meldde RTL Z dat zijn commissariaat bij het Havenbedrijf Rotterdam eveneens ter discussie stond.

Huges houdt sinds 2012 toezicht bij het Havenbedrijf, voor een vergoeding van 30.000 euro per jaar. Als voorzitter van de beloningscommissie gaat hij onder meer over de beloningen aan de raad van bestuur. Zijn huidige termijn loopt tot maart 2016.

Dijsselbloem
Maandag suggereerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer geen probleem te hebben met het Rotterdamse commissariaat. “Ik heb mijn vertrouwen in Huges in de rol van president-directeur bij NS verloren. Dat geldt niet voor zijn rol als commissaris bij het havenbedrijf”, zei de minister.

Met een belang van 30 procent is het Rijk minderheidsaandeelhouder van het havenbedrijf. De gemeente Rotterdam is met 70 procent de machtigste aandeelhouder.

Grootaandeelhouder
Ook van de grootaandeelhouder blijkt de toezichthouder echter weinig te duchten te hebben. “De heer Huges blijft wat ons betreft tot aan het einde van zijn benoemingsperiode aan als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam”, laat de woordvoerster van de Rotterdamse wethouder van Financiën Adriaan Visser weten.

Of de ex-topman van NS kan rekenen op een voordracht tot herbenoeming, kunnen het havenbedrijf en de gemeente nog niet zeggen. Bij het havenbedrijf mogen toezichthouders drie termijnen van vier jaar zitten. Huges zit pas in zijn eerste termijn. “De beslissing over een eventuele voordracht moet nog worden genomen”, zegt woordvoerder Sjaak Poppe van het Havenbedrijf. “Het is gebruikelijk dat enkele maanden voor het einde van de benoemingsperiode wordt gesproken over een eventuele herbenoeming”, aldus de woordvoerster van de wethouder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore