Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Havenbedrijf wil Huges houden (maar wil Dijsselbloem dat ook?)

Beeld © ANP

Spannende weken voor Timo Huges, die vorig jaar door minister Jeroen Dijsselbloem werd ontslagen als topman van NS. Het Havenbedrijf Rotterdam wil hem graag herbenoemen als commissaris. Het is alleen nog maar de vraag of de aandeelhouders, onder wie Dijsselbloem, daarmee instemmen.

Huges raakte vorig jaar als topman van staatsbedrijf NS in opspraak. Als gevolg van zijn rol bij het gesjoemel rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg verloor minister Dijsselbloem het vertrouwen in hem. Huges moest in juni opstappen.

Discussie
Vervolgens ontstond er discussie of Huges nog wel kon aanblijven als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam (HbR). De beheerder en ontwikkelaar van de Rotterdamse haven is in handen van de Gemeente Rotterdam en het Rijk. Huges is er sinds 2012 toezichthouder.

Na een mislukte poging door het ministerie van Financiën om Huges als toezichthouder van het havenbedrijf te ontslaan, stelde Dijsselbloem dat er geen zwaarwegende reden voor een onmiddellijk ontslag was. "Ik heb mijn vertrouwen in Huges in de rol van president-directeur bij NS verloren. Dat geldt niet voor zijn rol als commissaris bij het Havenbedrijf", zei Dijsselbloem destijds.

Herbenoeming
Eind februari loopt echter de eerste termijn van Huges als commissaris af. Dat betekent dat hij formeel moet worden herbenoemd door de aandeelhouders; de gemeente Rotterdam en het Rijk. Het Havenbedrijf laat RTL Z weten Huges graag te behouden. "Wij zijn content met de wijze waarop Huges zijn commissariaat invult en zouden hem wel benoemd willen zien voor een tweede termijn", aldus een woordvoerder.

Huges zelf zegt een herbenoeming te verwachten. "Ik maak me er geen enkele zorgen over. Er ligt een duidelijke uitspraak. Er is het volste vertrouwen in mij. En dat is tot dusverre nog niet beschaamd, denk ik."

Omstreden
Maar gezien zijn omstreden achtergrond is nog maar helemaal de vraag of de aandeelhouders de herbenoeming niet zullen aangrijpen om soepel van Huges af te komen. Daarmee zouden zij ook verlost zijn van het mogelijke publiciteitsrisico dat Huges vormt. Zo loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar de aanbesteding in Limburg, die Huges als NS-topman de kop kostte.

De gemeente Rotterdam bezit 70 procent van de aandelen in het havenbedrijf. De resterende 30 procent is in handen van het Rijk. Bij belangrijke beslissingen, zoals benoemingen, geldt er 'joint control'. Dat betekent dat de aandeelhouders het over een benoeming met elkaar eens moeten zijn.

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam wil Huges herbenoemen: