Geld en Werk

NS schikt stiekem met omstreden bestuurder

04 februari 2016 13:58 Aangepast: 01 augustus 2017 13:00

De NS hebben in het geheim een schikking getroffen met Jeff Hoogesteger. Hoogesteger was bestuurder bij Abellio en werd uit zijn functie gezet nadat deze NS-dochter in opspraak raakte wegens gerommel met een aanbesteding in Limburg.

Hoogesteger sleepte NS vervolgens zelf voor de rechter. Hij vroeg om de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst en "een naar billijkheid te bepalen" vergoeding die NS aan hem zou moeten betalen. NS vroeg de rechter geen enkele, of "slechts een beperkte billijke vergoeding" toe te kennen.

De zaak stond tot gisteren op de rol. Maar daar is hij afgehaald, zegt een woordvoerster van de rechtbank desgevraagd. Omdat er geschikt is, bevestigt een woordvoerder van de NS.

Hoogte schikkingsbedrag onduidelijk
Over de inhoud van de schikking wil de NS geen mededelingen doen. "Er is afgesproken om er niets over te zeggen." Eerdere berekeningen van RTL Z leidden tot de conclusie dat een ontslagvergoeding voor Hoogesteger in de tonnen zou kunnen lopen.

De advocaat van Hoogesteger zei tot dusver dat "de heer Hoogesteger het niet op zijn plaats vindt te reageren zolang de zaak nog onder de rechter is". Nu de zaak niet langer onder de rechter is, is de advocaat van Hoogesteger onbereikbaar.

Andere schikkingen
Ook met drie andere bestuurders die betrokken waren zijn schikkingen getroffen, bevestigt de NS.

Timo Huges, de gewezen bestuursvoorzitter van NS, kreeg 175.000 euro mee. Van de twee andere bestuurders, Annemarie Zuidberg en René de Beer zijn de bedragen niet bekend.

Maatschappij voor beter OV: oncontroleerbaar
''De vergoeding voor weggestuurde fraudedirecteuren wordt door NS geheim gehouden en is daarmee dus oncontroleerbaar'', zegt Rikus Spithorst van Maatschappij voor beter OV. ''Wij zien liever dat geld wordt besteed aan reizigersvoorzieningen in plaats van aan andere zaken zoals afkoopsommen aan fraudeurs binnen het bedrijf. De komende jaren wensen wij nooit, maar dan ook nooit meer te horen dat een door ons ingediende reizigerswens 'te duur' is.''

''Wij vinden het overigens schandalig dat de aandeelhouder (minister Dijsselbloem, die deze afkoopsom moet hebben goedgevonden), tegelijkertijd weigert om zelfs maar te reageren op ons verzoek tot tariefbevriezing.''

D66: wist Dijsselbloem ervan?
D66 wil van Dijsselbloem weten of hij op de hoogte was van de schikking. ''Bij de schikking met Jeff Hoogesteger van de NS gaat het indirect om belastinggeld'', zegt Stientje van Veldhoven van D66 tegen RTL Z.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore